Suspendarea de peste trei ani a fostului căpitan nejucător al echipei de Fed Cup a României, Ilie Năstase, a fost redusă la opt luni de tribunalul ITF, după incidentele de la întâlnirea de Fed Cup România - Marea Britanie, din luna aprilie 2017. Ilie Năstase spune că a obţinut o victorie importantă în cazul sancţiunilor impuse de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), subliniind că suspendarea îi va expira la 23 aprilie 2018.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ilie Năstase: Sunt bucuros să vă anunţ că am obţinut o victorie importantă, chiar dacă nu totală; Eu mi-am învăţat lecţia în urma acestei experienţe, însă sper ca acum să înţeleagă şi dânşii că m-au tratat exagerat

Conform deciziei Tribunalului Independent, prezentată de avocaţii care l-au reprezentat pe fostul tenismen, au fost reduse ambele suspendări în cazul lui Năstase:

- interdicţia de a primi acces sau acreditări la competiţii organizate de ITF a fost redusă la aproape jumătate din durata iniţială (de la aprox. 20 de luni la 12 luni), această perioadă de suspendare urmând să expire în data de 23 aprilie 2018 (în aprox. 2 luni şi jumătate din acest moment);

- interdicţia de a exercita calităţi oficiale (incluzând calitatea de căpitan nejucător) în cadrul competiţiilor organizate de ITF a fost redusă cu aprox. 8 luni de zile, urmând să expire în data de 23 aprilie 2020 (în aprox. 2 ani din acest moment).

Ilie Năstase va trebui să achite şi o amendă în cuantum de 20.000 de dolari.

"Motivarea soluţiei Tribunalului Independent conţine, printre altele, următoarele concluzii: - numai conduita dlui Năstase din timpul meciului dintre Sorana Cîrstea şi Johanna Konta poate fi calificată drept o încălcare de o gravitate ridicată a regulamentelor aplicabile; - în schimb, conduita dlui Năstase a fost considerată drept o încălcare de gravitate medie în ceea ce priveşte interacţiunile cu reprezentanţii presei, respectiv încălcări de gravitate redusă în ceea ce priveşte comentariile sale cu privire la dna Serena Williams şi cele adresate dnei Anne Keothavong; - dl Năstase nu este o persoană rasistă şi nici nu reiese că ar fi avut intenţii rasiste prin remarcile sale cu privire la copilul dnei Serena Williams. De asemenea, în motivarea soluţiei asupra apelului formulat de către dl Ilie Năstase s-a concluzionat că suspendările care i-au fost aplicate acestuia vizează exclusiv competiţii organizate de ITF. Menţionăm că aceste competiţii includ Cupa Davis şi Cupa Federaţiilor (Fed Cup), dar nu vizează competiţiile din cadrul sezonului de tenis individual feminin şi masculin (turneele WTA şi ATP).  Apelul dlui Năstase a fost soluţionat de către un Tribunal Independent, având o componenţă internaţională, ce a fost constituit în baza regulamentelor ITF. Procedurile din cadrul acestui apel au durat aproximativ 6 luni de zile şi au inclus audieri orale, organizate în luna decembrie 2017 la Londra, în cadrul cărora au fost audiaţi Ilie Năstase şi martori propuşi atât de acesta, cât şi de ITF", anunţă avocaţii lui Năstase.

Tribunalul independent al ITF a decis ca Năstase să fie amendat, dar suspendarea de peste trei ani a fost redusă la opt luni. Iniţial, lui Nătase i s-a interzis să aibă o calitate oficială la competiţiile ITF, în perioada 23 aprilie 2017  - 31 decembrie 2020 şi nu avea acces şi nu va primi acreditare la competiţiile ITF pe echipe până la 31 decembrie 2018.

La 21 iulie 2017, Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) l-a suspendat pe Ilie Năstase până la 31 decembrie 2020 şi amendat cu 10.000 de dolari din cauza comportamentului pe care l-a avut la la întâlnirea de Fed Cup România - Marea Britanie, din luna aprilie.

Lui Năstase îi este interzis să aibă o calitate oficială la competiţiile ITF, în perioada 23 aprilie 2017  - 31 decembrie 2020.

În plus, Ilie Năstase nu va avea acces şi nu va primi acreditare la competiţiile ITF pe echipe până la 31 decembrie 2018. Năstase va putea avea însă acces la turneele de Grand Slam, deoarece acestea nu sunt sub jurisdicţia ITF.

Ilie Năstase a fost găsit vinovat de încălcarea mai multor articole din regulamentul Fed Cup în luna aprilie. "Mai exact: Domnul Năstase a făcut un comentariu extrem de inadecvat şi care poate fi interpretat ca rasist cu privire la copilul nenăscut al Serenei Williams. Domnul Năstase i-a făcut avansuri de natură sexuală căpitanului echipei Marii Britanii, Anne Keothavong. Domnul Năstase a făcut comentarii abuzive şi ameninţătoare către un membru acreditat al mass-media. Domnul Năstase a avut comentarii abuzive şi ameninţătoare către oficialii meciului şi membrii echipei Marii Britanii, a refuzat să părăsească terenul şi a perturbat în mod deliberat echipa adversă", a precizat ITF, adăugând că Năstase a intrat fără permisiune în vestiarul echipei Marii Britanii.

În luna aprilie, ITF l-a suspendat provizoriu pe Ilie Năstase ca urmare a comportamentului pe care acesta l-a avut la întâlnirea de Fed Cup România - Marea Britanie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.