Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat joi că acceptă scuzele fostului premier Mihai Tudose, în urma declaraţiei că "daăa steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag". Kelemen Hunor mai spune că a constatat cu regret că “niciun politician al opoziţiei nu s-a delimitat de afirmaţiile fostului premier”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acceptăm scuzele exprimate public de fostul premier Mihai Tudose care, deşi au fost formulate după decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, reprezintă un gest de normalitate faţă de comunitatea noastră”, a scris Kelemen Hunor pe contul său de Facebook.

Kelemen a mai spus că a constatat cu regret faptul că “niciun politician al opoziţiei nu s-a delimitat de afirmaţiile fostului premier”.

“Constatăm totodată cu regret că, nici până în acest moment, niciun politician al opoziţiei nu s-a delimitat de afirmaţiile fostului premier prin care ameninţa că va flutura membrii ai unei minorităţi dacă aceştia îşi exprimă identitatea prin simbolurile proprii”, continuă acesta.

Fostul premier Mihai Tudose a anunţat pe Facebook că în 30 ianuarie a fost la CNCD pentru afirmaţiile privind arborarea steagului secuiesc, reia precizarea conform căreia nu a fost vorba despre incitare la ură şi spune că a fost o lecţie din care a învăţat că e "mai multă nevoie de rigurozitate şi atenţie în exprimarea publică".

"În data de 30 ianuarie m-am prezentat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru a susţine punctul meu de vedere cu privire la declaraţiile mele din emisiunea ,, Jocuri de putere " din data de 10-01-2017. Prin declaraţia în cauză am dorit să-mi exprim doar punctul de vedere cu privire la necesitatea respectării legii în domeniul folosirii însemnelor oficiale ale statului, respectiv la responsabilitatea funcţionarilor publici de a aplica legea în acest sens", scrie Tudose, adăugând că şi pe această cale îşi cere scuze public faţă de orice comunitate sau membrii unei minorităţi care în urma declaraţiei sale "ce a lăsat loc de interpretări de incitare la ură sau violenţă" s-au simtit lezaţi.

El precizează că o astfel de interpretare nu este în acord cu principiile sale şi consideră incidentul o lecţie din care a înţeles necesitatea unei mai mari atenţii în exprimarea publică.

"Această interpretare nu este în acord cu valorile şi principiile mele, respectiv dialogul şi respectul reciproc între comunităţi şi de a mă manifesta împotriva oricărei forme de intoleranţă şi incitare la ură. A fost o lecţie din care am învăţat că e mai multă nevoie de rigurozitate şi atenţie în exprimarea publică pentru a nu genera fără voie interpretări pe care nu mi le asum....", subliniază fostul premier.

În 10 ianuarie, la Realitatea TV, premierul Mihai Tudose a vorbit despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc semnată la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că ”nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”.

”Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul.

Ulterior, el şi-a nuanţat declaraţia referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc, precizând că s-a referit la mandatele autorităţilor. Tudose a subliniat însă că nu se poate vorbi despre autonomia unei bucăţi din România.

"Vreau să nuanţez o declaraţie pe care am făcut-o miercuri şi care a fost greşit înţeleasă. Îmi menţin foarte clar poziţia ca român că nu este negociabilă sub nicio formă, nici măcar amiabilă, integritatea teritorială a României, nu se poate vorbi despre autonomia unei bucăţi din România. Când m-am referit la fluturatul pe steag, m-am referit la autorităţile statului care trebuie să aplice legea. Mandatul lor flutură lângă steag dacă nu aplică legea. Despre asta a fost vorba, nu despre spânzurat pe nu ştiu cine”, a precizat atunci Mihai Tudose.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.