Preşedintele Statelor Unite Donald Trump îşi va prezenta marţi seara, în faţa Congresului reunit, viziunea unei Americi ”sigure, puternice şi mândre”, şi va insista asupra sănătăţii economiei şi vigorii Wall Street-ului, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În linia de la Davos, pe un ton hotărât pragmatic, locatarul Casei Albe îşi va păstra - mai puţin în cazul unei suprize - ochii aţintiţi pe telepromptere în timp ce-şi va susţine discursul despre ”starea Uniunii”. Şi ar urma să evite digresiuni şi derapaje ca cele care i-au marcat numeroase intervenţii.

”Va vorbi întregii ţări, nu doar celor care l-au votat pe el”, a dat asigurări Raj Shah, un purtător de cuvânt al Casei Albe, într-o formulă care tranşează cu tonul belicos al celor mai multe tweet-uri prezidenţiale.

În mod simbolic, această întâlnire solemnă, minuţios pusă în scenă, este momentul unui ridicări, unei plasări deasupra banalului.

Din punct de vedere politic, Donald Trump - aflat la cel mai scăzut nivel în sondaje, într-o ţară profund împărţită - are nevoie să schiţeze piste ale unor compromisuri cu democraţii, dacă vrea să-şi menţină bilanţul legislativ.

Însă această întâlnire anuală, foarte urmărită de tot Washingtonul, nu mai este ceea ce a fost.

Într-un editorial intitulat ”Discursul despre starea Uniunii mai are, oare, importanţă în era Trump?”, Julian Zelizer, un istoric de la Universitatea Princeton, aminteşte cât de mult şi-a pierdut acest exerciţiu din efectul ”mobilizator” de altădată.

Dincolo de scoterea în faţă a cifrelor încurajatoare ale creşterii economice (2,3% în 2017 faţă de 1,5% în 2016), imigraţia urmează să se afle la loc de cinste în acest discurs prevăzut la ora locală 21.00 (miercuri, 4.00, ora României) în hemiciclul Camerei Reprezentanţilor.

”Timp de ani şi ani, ei au vorbit despre imigraţie şi nu au făcut nimic. Noi vom reuşi, sper”, a subliniat luni preşedintele septuagenar, evocând ”un mare discurs, un discurs important”.

Însă dezbaterile se anunţă aspre.

Administraţia Trump a evocat o cale de acces către cetăţenie a 1,8 milioane de imigranţi care au intrat ilegal în Statele Unite, dacă adversarii săi acceptă să deblocheze 25 de miliarde de dolari în contul celei mai emblematice dintre promisiunile sale de campanie - construirea unui zid la frontiera cu Mexicul.

Alt subiect central sunt relaţiile comerciale cu celelalte mari puteri, cu China în frunte. Ameninţând şi împăciuitor, rând pe rând, în lunile trecute, fostul om de afaceri de la New York ar putea să tranşeze în curând.

În urmă cu câteva zile, el a ameninţat - cu jumătate de gură - Uniunea Europeană (UE) cu represalii şi a provocat reacţia Bruxellesului, care a promis un răspuns ”rapid” în cazul unor măsuri comerciale restrictive din partea Statelor Unite.

UN KENNEDY LA RISPOSTĂ

Celor care prezic o ”cotitură” sau un ”nou capitol” al preşedinţiei Trump, mulţi observatori le amintesc că, în urmă cu un an, primul său discurs în faţa membrilor Congresului a fost salutat din cauza tonului lui ”prezidenţial”, iar pasa a fost de scurtă durată.

Câteva zile mai târziu, miliardarul îşi acuza predecesorul, pe Barack Obama, într-o salvă de tweet-uri de o agresivitate extremă, că l-a pus sub ascultare. Acuzaţii care nu au fost niciodată coroborate de cea mai mică dovadă.

Invitaţii lui Donald Trump şi ai Primei Doamne Melania Trump - care va fi prezentă, după ce a lipsit la Davos - vor fi, potrivit tradiţiei, observaţi cu atenţie.

Între ei se află părinţii lui Nisa Mickens şi Kayla Cuevas, diouă fete asasinate de gangul de origine salvadoriană MS-13, pe a cărui cruzime preşedintele o citează cu regularitate pentru a-şi justifica politica fermă la frontiere.

Un tânăr ales cu un nume încărcat de istorie, Joseph Kennedy III, nepotul lui Robert Kennedy şi strănepotul fostului preşedinte John F. Kennedy, este cel care va susţine răspunsul democraţilor la discursul prezidenţial.

Tânărului congresmen, în vârstă de 37 de ani, îi va face concureţă bătrânul senatorul Bernie Sanders, care a promis să-şi exprime reacţiile în timp real pe reţele de socializare.

Candidatul înfrânt în alegerile primare democrate de Hillary Clinton, "Bernie", în vârstă de 76 de ani, intenţionează să-şi facă auzită vocea într-o familie democrată care nu şi-a găsit deocamdată candidatul sau candidata în alegerile prezidenţiale din 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.