Reluându-şi sloganul dintotdeauna, preşedintele american Donald Trump a dat asigurări vineri, la Davos, că ”America mai întâi nu este America singură”, într-un discurs menit în întregime să le ofere asigurări partenerilor comerciali şi diplomatici ai Statelor Unite, zguduiţi de derapajele sale trecute, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american nu a putut însă să se reţină să strecoare o critică la adresa presei ”rele”, fiind huiduit de o sală de 1.500 de persoane în care se aflau personalităţi economice şi politice, dar şi jurnalişti.

Înainte de aceste declaraţii, pe care le-a făcut într-un scurt schimb informal pe scenă cu organizatorul Forumului Economic Mondial (WEF) Klaus Schwab, el a respectat un discurs scris pe măsura acestei mari procesiuni a capitalismului şi liberului schimb.

”Voi pune mereu America mai întâi, aşa cum ar trebui să o facă şi liderii altor ţări. Însă America mai întâi nu înseamnă America singură”, a spus el.

”Sunt aici ca să reprezint interesele poporului american şi pentru a afirma prietenia şi cooperarea Statelor Unite în vederea construirii unei lumi mai bune”, a mai declarat Donald Trump în faţa unei audienţe care se întreba de marţi dacă-i va livra una dintre diatribele sale protecţioniste.

”Noi suntem în favoarea liberului schimb, dar el trebuie săfie just şi trebuie să fie reciproc”, a mai spus fostul magnat în domeniul imobiliar.

Pentru a face acest lucru, a apreciat el, este necesar să fie atacate ”comportamentele predatoare” - aducerile de atingere ”masive” la adresa proprietăţii intelectuale, ”subvenţiile industriale” şi ”planificarea”.

PRESĂ ”REA”

Şeful de stat, în vârstă de 71 de ani, care se vrea totodată "VRP"-ul Statelor Unite în luxoasa staţiune de schi, a făcut totul pentru a-i convinge pe conducătorii lumii financiare şi CEO că ”America este locul în care se fac afaceri”, cu creşterea ei robustă şi pieţele ei financiare înfloritoare.

În cele 15 minute cât a durat discursul său, aplaudat politicos, Donald Trump nu s-a dezlipit de cele două promptere ale sale.

Însă fără să urmeze vreo notă s-a lansat într-una dintre criticile recurente cu privire la presă.

Stând de vorbă cu Klaus Schwab despre cariera sa, Donald Trump a spus: ”am avut întotdeauna o presă foarte bună atunci când eram om de afaceri. Abia devenind om politic mi-am dat seama cât de rea poate să fie presa” şi ”falsă”.

Atunci au izbucnit huiduieli.

Donald Trump a respins vineri drept  "fake news” dezvăluiri ale New York Times potrivit cărora ar fi dat ordinul, în iunie 2017, să fie dat afară procurorul special Robert Mueller, dar s-a răzgândit.

Robert Mueller desfăşoară o anchetă ultrasensibilă cu privire la o presupusă complicitate între echipa sa de campanie şi Moscova în timpul alegerilor prezidenţiale.

Şi alte subiecte dezagrabile l-au l-au prins din urmă pe Donald Trump, care a încercat la Davos să facă să se uite derapaje trecute.

Astfel, el l-a rugat pe şeful statului rwandez Paul Kagame, preşedintele Uniunii Africane (UA) să transmită ”sentimentele sale călduroase” şefilor de stat de pe continent.

UA, care se reuneşte în summit pe 28 şi 29 ianuarie în capitala etiopiană Addis Abeba, a condamnat la jumătatea lui ianuarie declaraţiile ”jignitoare” ale lui Donald Trump cu privire la mai multe naţiuni africane, pe care le-a catalogat drept ”ţări de rahat” în declaraţii dezvăluite de presă.

De asemenea, într-un rar gest de remuşcare, Donald Trump şi-a cerut scuze pentru că a repostat pe Twitter videoclipuri islamofobe postate de un grup britanic de extremă dreapta.

”Dacă-mi spuneţi că sunt oameni oribili, oameni rasişti, îmi voi cere scuze, cu siguranţă, dacă doriţi să o fac”, a declarat Donald Trump într-un interviu, referindu-se la mişcarea extremistă Britain First.

Cu o zi înainte, el şi-a lăudat ”excelenta relaţie” cu premierul britanic Theresa May, amândoi încercând să afişeze faptul că se înţeleg din nou.

Donald Trump le-a oferit totodată asigurări partenerilor comerciali ai Statelor Unite, exprimându-şi ataşamentul faţă de un ”dolar puternic”, în contextul în care secretarul său al Trezoreriei a agitat miercuri temeri ale unui război al monedelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.