Sculptorul şi pictorul american Jack Whitten a murit la vârsta de 78 de ani, a anunţat duminică galeristul său şi Muzeul de Artă din Baltimore, care îi va consacra o expoziţie în parteneriat cu Metropolitan Museum din New York, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Artistul a avut întotdeauna o evoluţie de-a lungul carierei sale, care se întinde pe cinci decenii, de la figurativ la abstract, de la pictură la sculptură. 

Născut la Bessemer, în Alabama, pe 5 decembrie 1939, el a crescut în sudul segregaţionist al Statelor Unite, unde a fost un militant activ în lupta pentru drepturile civile, înainte de a se muta la New York în 1960. 

După ce a început să creeze în stil figurativ pentru a evoca situaţia persoanelor de culoare din Statele Unite, s-a întors către stilul abstract, care i-a adus recunoaşterea unei părţi a lumii artei. 

Hotărât să îşi depăşească constant propriile limite şi pe cele ale artei sale, el a abandonat pensula pentru a lucra cu lamele de ras, cu piepteni afro sau cu raclete de uz casnic. Lucrarea "Delta Group II", care aparţine colecţiei Muzeului Metropolitan din New York, ilustrează acest fapt. 

O expoziţie dedicată exclusiv sculpturii sale va fi deschisă pe 22 aprilie la Muzeul de Artă din Baltimore. Ea va putea fi vizitată aici până pe 29 iulie, înainte de a fi transportată la Met Breuer, sucursală a Metropolitan Museum, consacrată artei moderne şi contemporane, din 6 septembrie până pe 2 decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.