Autorităţile turce au emis luni mandate de arestare pentru 35 de persoane care ar fi făcut "propagandă teroristă" pe reţelele sociale împotriva ofensivei pe care o duce Ankara la adresa unei miliţii kurde în Siria, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit canalului de televiziune public TRT, aceste mandate de arestare au fost date pentru 18 persoane la Istanbul şi 17 la Diyarbakir, oraş din sud-est cu o majoritate kurdă, unde opt suspecţi au fost reţinuţi dimineaţă.

Aceste persoane sunt suspectate că au făcut "propagandă" în favoarea Unităţii de protecţie a poporului (YPG), o miliţie kurdă siriană împotriva căreia Ankara duce de sâmbătă o ofensivă în regiunea Afrine. 

Ankara consideră YPG "o organizaţie teroristă", legată îndeaproape de Partidul muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup care duce o sângeroasă gherilă pe teritoriul turc din 1984. 

Însă YPG sunt susţinuţi de Statele Unite, care văd în această miliţie o forţă combatantă eficace pentru a lupta împotriva grupării Stat islamic (EI). 

De altfel, un procuror din Istanbul a deschis luni o anchetă împotriva a 57 de persoane suspectate de "propagandă teroristă", de "incitare la ură" sau "insultă la adresa preşedintelui" pe Twitter, în legătură cu operaţiunea din Siria, potrivit agenţiei de presă Anadolu. 

Reţelele sociale sunt supravegheate în mod special  în Turcia, care se clasează în fruntea statelor care cer blocarea postărilor pe Twitter. 

Potrivit TRT, procurorul general din Van a deschis o anchetă privind patru deputaţi din principalul partid pro-kurd din Turcia, HDP, care au chemat la manifestări împotriva ofensivei turce.  

Poliţia turcă a împiedicat duminică două manifestări împotriva operaţiunii, una la Istanbul, unde şapte persoane au fost arestate, şi alta la Diyarbakir.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a prevenit duminică că oricine manifestează împotriva ofensivei la apelul HDP va plăti "un preţ foarte scump". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.