Imagini cu un jandarm care loveşte cu pumnul participanţi la protestele de sâmbătă din Piaţa Universităţii au fost distribuite intens pe reţelele sociale provocând reacţii vehemente. Conducerea Jandarmeriei analizează imaginile,  a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, adăugând că este un caz individual şi că probabil acesta şi-a pierdut calmul sub presiunea mulţimii. Jandarmeria Capitalei a anunţat ulterior că a identificat jandarmul urmând ca, în baza anchetei interne, să fie stabilite cauzele care au dus la acest comportament. Reprezentanţii instituţiei subliniază că a fost o acţiune individuală şi nu a întregului dispozitiv, precizând că există situaţii în care jandarmii din prima linie pot fi supuşi unei presiuni mari care poate duce la astfel de comportamente.

 
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Jandarmeria: Imaginile în care un jandarm loveşte protestatarii sunt analizate. Este o acţiune individuală. Şi-a pierdut calmul sub presiunea mulţimii

UPDATE - Jandarmeria: Oamenii şi-au asumat reacţia forţelor de ordine în momentul în care nu s-au mai manifestat paşnic şi civilizat şi au forţat blocarea circulaţiei în centrul Capitalei

Protestatarii de sâmbătă seară din Piaţa Universităţii şi-au asumat reacţia forţelor de ordine atunci când nu s-au mai manifestat paşnic şi au forţat cordonul de jandarmi şi gardurile de siguranţă, blocând circulaţia în centrul Capitalei, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache. El a explicat că reacţia jandarmului care a fost filmat lovind protestatarii a fost determinată de comportamentul manifestanţilor, dispozitivul de ordine având obligaţia să menţină şoseaua liberă. Enache a mai spus că circulaţia rutieră nu se poate bloca „oricând, oriunde”, mai ales în cotextul în care protestul de sâmbătă seară nu era autorizat.

„Ne asumăm greselile. Dar este normal să stabilim un cadru general în care s-au produs aceste incidente. Avem, pe de-o parte, o acţiune legală a jandarmilor pentru siguranţa şi ordinea publică şi pentru respectarea drepturilor cetăţenilor, şi pe de altă parte o acţiune ilegitimă a grupului de protestatari care au facut presiune asupra cordoanelor de jandarmi. (...) Circulaţia liberă nu este un moft al instituţiei, iar blocarea circulaţiei se face cu aprobare prealabilă. Nu putem bloca circulaţia rutieră în mijlocul Capitalei oricând, oriunde. (...) Jandarmeria a luat măsuri de fiecare dată în aşa fel încât să fie respectate toate drepturile cetăţenilor. Manifestaţiile trebuie să se facă paşnic, dar noi avem obligaţia de a asigura drepturile tuturor”, a declarat Georgian Enache.

El a spus că reacţia jandarmului care a lovit protestatarii atunci când aceştia au împins gardurile de siguranţă a fost determinată de comportamentul manifestanţilor, întrucât dispozitivul de jandarmi avea obligaţia de a asigura ordinea publică şi de a menţine şoseaua liberă. Enache a adăugat că protestatarii şi-au asumat reacţia forţelor de ordine în mometul în care şi-au schimbat modul de manifestare.

„Protestatarii şi-au asumat reacţia forţelor de ordine în momentul în care nu s-au mai manifestat paşnic şi civilizat şi au forţat blocarea circulaţiei în centrul Capitalei”, a subliniat Enache.

 

CITEȘTE ȘI Godină prezintă o fotografie în care afirmă că este jandarmul care lovea manifestanţii în Piaţa Universităţii, de data aceasta asigurându-i protecţia lui Dragnea la DNA

UPDATE: Explicaţiile Jandarmeriei Capitalei

Jandarmeria Capitalei informează că în cadrul anchetei interne va fi analizat punctual momentul în care jandarmul, a cărui identitate este cunoscută, a lovit manifestanţii din Piaţa Universităţii atunci când aceştia au rupt cordonul de jandarmi şi au împins gardurile de siguranţă, pentru a stabili ce anume a dus la o astfel de atitudine.

Reprezentanţii instituţiei afirmă că sunt situaţii în care jandarmii din prima linie, din cauza faptului că stau foarte multe ore în picioare în condiţii meteorologice deosebite, pot fi supuşi unei presiuni mari, care poate genera şi astfel de reacţii.

„Responsabilitatea acestei acţiuni punctuale, a unui jandarm, va fi stabilită de verificările interne. Explicaţiile însă sunt necesare pentru a înţelege întregul context şi a nu judeca distorsionat o misiune de ordine publică care, în ansamblu s-a desfăşurat în condiţii de normalitate, fără a exista incidente majore, persoane rănite sau distrugeri ale bunurilor publice”, se arată în mesajul postat de Jandarmeria Capitalei pe pagina sa de Facebook.

Aceasta precizează, referitor la situaţia din pasajul de la Universitate, că decizia de a bloca, în intervale scurte de timp, accesul persoanelor în Piaţă a fost luată pentru a evita apariţia unor busculade, pentru că Piaţa Universităţii era blocată şi „era nevoie de o ieşire controlată a persoanelor”. În ceea ce priveşte filtrele, acestea au avut scop preventiv, precizează Jandarmeria, iar filtrele şi-au dovedit eficienţa, pentru că în urma controalelor au fost găsite mai multe obiecte periculoase. Persoanele care aveau asupra lor astfel de obiecte au fost duse la Poliţie, iar pe numele lor au fost deschise dosare penale.

Bărbatul a fost filmat când îi loveşte puternic de mai multe ori cu pumnul pe unii dintre cei care încearcă să forţeze cordonul de jandarmi pentru a ocupa carosabilul. Acesta a fost singurul moment în care s-au produs violenţe în Piaţa Universităţii, unii dintre participanţi susţinând că la originea lor s-a aflat un grup de câteva zeci de persoane, unele dintre acestea fiind ulterior eliminate din rândurile protestatarilor.

FOTO: Inquam Photos/George Calin
FOTO: Inquam Photos/George Calin

Reacţiile însă sunt extrem de dure, în special pe pagina "Corupţia ucide", unde unii dintre cei care comentează propun identificarea jandarmului sau depunerea unei plangeri pentru vătămare corporală.

O voce critică este şi cea a poliţistului Marian Godină, care distribuie imaginea pe pagina sa de Facebook, însoţită de comentariul: "Când e nevoie de identificarea unui huligan, Jandarmeria Română cere sprijinul populaţiei. Pe al lor îl vor identifica oare?".

La protest au fost de altfel mai multe momente tensionate între manifestanţi şi jandarmii aflaţi în număr foarte mare în Piaţa Universităţii.

Apariţia jandarmilor călare a fost dezaprobată de  manifestanţi.

Un alt moment tensionat a avut loc în pasajul din Piaţa Universităţii, când jandarmii au blocat ieşirile, argumentul fiind acela că trebuia fluidizat accesul în zona de deasupra pasajului, pentru ca demonstranţii să poată ieşi fără să se producă aglomeraţie.

Nemulţumiri au provocat şi percheziţiile făcute de jandarmi. Aceştia au explicat că asupra unora dintre cei care voiau să ajungă piaţă au fost găsite o bâtă, lanţuri, un box, un pistol cu electroşocuri, petarde şi un cuţit. Un bărbat asupra căruia a fost găsit un pistol care ulterior s-a dovedit a fi de jucărie a fost dus la secţia de poliţie. În acest caz argumentul reprezentanţilor Jandarmeriei a fost că, deşi era unul de jucărie, într-o primă fază pistolul putea provoca panică printre manifestanţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.