Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, luni seara, retragerea sprijinului politic pentru premierul Mihai Tudose, care urmează să demisioneze, potrivit unor surse politice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După câteva ore de discuţii, membrii CExN au dat un vot în acest sens, rezultatul fiind pentru retragerea sprijinului faţă de Mihai Tudose.

Şedinţa social-democraţilor tocmai s-a încheiat.

Urmare a acestui vot, Mihai Tudose ar urma să demisioneze din funcţia de prim-ministru. Demisia premierului atrage demisia întregului Cabinet, al doilea Guvern PSD-ALDE într-un an.

Cabinetul Mihai Tudose a fost învestit în 29 iunie 2017, după ce Guvernul Grindeanu a fost demis printr-o moţiune de cenzură promovată şi votată chiar de coaliţia guvernamentală.

După demisia Guvernului, preşedintele Klaus Iohannis urmează să cheme din nou partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea unui nou premier, şeful statului nefiind obligat să nominalizeze candidatul unui anumit partid.

Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament, prevede Constituţia.

Legea fundamentală mai prevede că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.