Sinteza raportului prezentat de şeful Poliţei Române Bogdan Despescu premierului a fost făcută publică vineri seară, în document regăsindu-se informaţia referitoare la demisia şefului Poliţiei Capitalei şi a adjunctului sau, dar şi informaţia conform căreia ministrul Afacerilor Interne a fost sesizat pentru dispunerea declanşării cercetării prealabile cu privire la săvârşirea unor eventuale abateri disciplinare în cazul actualului adjunct al şefului Poliţiei Române, chestorul Mihai Marius Voicu, care a deţinut şi el funcţia de şef al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. Poliţistul Eugen Stan îşi desfăşura activitatea în funcţie de orarul şi de priorităţile şefului său direct, comisarul pef Rene Emanuel Voicu, iar şeful Biroului de poliţie rutieră pentru sectorul 2 nu ştia că Stan ocupă o funcţie în subordinea sa, relevă raportul. Agentul de poliţie Eugen Stan este încadrat în MAI din 1990, la Jandarmerie, în trei ani a avut calificativul "bun", în rest "foarte bun" sau "foarte bine" şi a fost decorat cu medalia "Bărbăţie şi credinţă" în 2012, pentru "activitatea desfăşurată în scopul ajutării persoanelor rămase blocate în trafic din cauza depunerilor mari de zăpadă şi a vântului puternic din noaptea de 25/26 ianuarie 2012", se mai arată în document.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Mai multe deficienţe constatate la Secţia 22 de Poliţie; şefii - acuzaţi că nu au organizat eficient cercetarea la faţa locului

Şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, relevă în raportul dat publicităţii vineri seară, mai multe deficienţe înregistrate la Secţia 22 de Poliţie, cea care a preluat cercetarea agresiunii sexuale comise asupra celor doi minori. Şeful secţiei şi şeful Biroului Investigaţii Criminale nu s-au deplasat la faţa locului, aşa cum prevede procedura, şi nu au organizat eficient cercetarea.

Potrivit raportului, comisarul şef de poliţie Pătru Florin Adrian, şeful Secţiei 22 Poliţie, şi subcomisarul de poliţie Dinicu George,  şeful Biroului Investigaţii Criminale din cadrul aceleiaşi subunităţii ”nu au organizat şi coordonat în mod eficient cercetarea la faţa locului, prin aceea că nu s-au deplasat la locul săvârşirii faptei în vederea conducerii nemijlocite a cercetărilor”.

Raportul privind rezultatul verificărilor

De asemenea, cei doi ”nu au luat toate măsurile necesare pentru verificarea detaliată a tuturor imaginilor surprinse de camera de supraveghere din lift, care ar fi putut conduce la prelevarea de urme biologice de la locul faptei, toate acestea fiind contrare atribuţiilor de serviciu”.

UPDATE - Eugen Stan - încadrat în MAI în 1990, în trei ani a avut calificativul "bun" în rest "foarte bun" sau "foarte bine"; decorat cu medalia "Bărbăţie şi credinţă" în 2012

Agentul de poliţie Eugen Stan, acuzat de agresiune sexuală, este încadrat în MAI din 1990, la Jandarmerie, în trei ani a avut calificativul "bun", în rest "foarte bun" sau "foarte bine" şi a fost decorat cu medalia "Bărbăţie şi credinţă" în 2012, pentru "activitatea desfăşurată în scopul ajutării persoanelor rămase blocate în trafic din cauza depunerilor mari de zăpadă şi a vântului puternic din noaptea de 25/26 ianuarie 2012", relevă raportul făcut public vineri seară de Guvern.

Eugen Stan a fost încadrad în mai în 15.12 1990 în Comandamentul truplelor de Jandarmi, el fiind evaluat medical şi psihologic şi fiind declarat apt. Până în 20 august 2010 şi-a desfăşurat activitatea în domenii precum trnasmisiuni, transport auto şi pază instituţională.

În 2010 a fost mutat la cerere de la Jandarmerie.

UPDATE Raportul şefului Poliţiei Române, despre agresiunea asupra minorilor: Duminică după-amiaza Serviciul Omoruri a oferit capturi video cu suspectul, iar două ore mai târziu Brigada Rutieră a anunţat că semnalmentele corespund cu ale agentului Eugen Stan

Seful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, vorbeşte în raportul său în primul rând despre agresiunea sexuală asupra celor doi minori şi detaliază cronologia evenimentului până la prinderea suspectului. În ceea ce priveşte cazul din 2016, anunţă că a fost informat şi a cerut ”să se ia măsuri” de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Chestorul Bogdan Despescu îşi începe raportul oferind informaţii despre modul în care au fost cercetate cazurile de agresiune sexuală în care era bănuit Eugen Stan.

Primul caz abordat este al celor doi minori agresaţi în 5 decembrie într-un lift din Capitală. Despescu precizează că fapta a fost sesizată la ora 11.06 iar o echipă s-a deplasat la faţa locului, ajungând la ora 11.20.

La ora 17.57 Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a introdus datele cazului în sistem, iar acestea au ajuns atât la IGPR, cât şi la MAI. Trei ore mai târziu a fost anunţată presa şi s-a cerut ajutorul cetăţenilor pentru identificarea autorului.

UPDATE - Poliţistul Eugen Stan lucra în funcţie de orarul şi de priorităţile şefului său Rene Emanuel Voicu; şefa Poliţiei rutiere sector 2 nici nu ştia că agentul este în subordinea sa

Poliţistul Eugen Stan îşi desfăşura activitatea în funcţie de orarul şi de priorităţile şefului său direct, comisarul pef Rene Emanuel Voicu, iar şeful Biroului de poliţie rutieră pentru sectorul 2 nu ştia că Stan ocupă o funcţie în subordinea sa, relevă Raportul făcut public de Guvern vineri seară, pe baza documentelor furnizate de şeful Polţiei române Bogdan Despescu.

"Activitatea profesională desfăşurată de agent este nesemnificativă rsportat la standardele de performanţă asociate postului ocupta, situaţie care a fost posibilă doar cu ştiinţa şefului direct, comisar şef de poliţie Voicu Rene Emanuel, aspect care a permis apariţia unor nemulţumiri în colectivul structurii. Comisar şef de poliţie Voicu Rene Emanuel a manifestat superficialitate în modul de întocmire a planificării de serviciu a agentului de poliţie Eugen Stan, în neconcordanţă cu programul de lucru stabilit în fişa postului, în sensul că agentul nu respecta programul de lucru de 8 ore, pe trei schi,brui, ci îşi desfăşura activitatea  în funcţie de orarul şi de priorităţile şefului său direct", se arată în document.

De asemenea, raportul consemnează că Voicu i-a trasat lui Stan "sarcini ce nu au avut ca scop at8ngerea standardelor de performanţă asociate postului ocupat".

Comisarului şef de poliţie Alina Dobre, şeful de Poliţie Rutieră pentru sectorul 2, i se reproşează că "nici nu cunoştea faptul că agentul de polişie Stan Eugen ocupă o funcşie în statul de organizare al biroului".

22 de poliţişti cercetaţi disciplinar

De asemenea, şefii ierarhici au fost sesizaţi pentru a lua măsuri disciplinare în cazul a 11 poliţişti din cadrul Brigăzii Rutiere, a 7 de la secţia 22 Poliţie din Capitală şi a 2 din cadrul secţiei 18 Poliţiei Bucureşti.

De la Brigada Rutieră sunt vizaţi comisar şef Rene Emanuel Vornicu, comisar şef Victor Gîlceavă, comisar Aurelian Călineaţă, subcomisar Cătălin Tudorache, inspectori principali Marian Slabu, Radu Gâtan, subcomisari Ştefan Stoean, Dorel Bivolaru, Alexandru Ursu, subinspectori Roxana Porcaru şi Paun George.

Poliţiştii de la secţia 22 menţionaţi sunt: comisar şef Adrian Florin Pătru, comisar şef Cosmin Stanciu, subcomisar George Dinicu, subinspectori Daniel Popa şi Florin Neacşu, agenţi principali Emanuela Tican şi Mihai Laită.

De asemenea, de la secţia 18 sunt indicaţi comisar Gabriel Ursu, subcomisar Daniel Oprea.

În cazul a doi poliţişti, ambii cu grad de colonel, Vasile Daniel Gildo - fost şef al Brigăzii Rutiere până în august 2017 şi Radu Viorel, fost şef al secţiei 18 Poliţie, nu poate fi dispusă răspunderea disciplinară, aceştia fiind la pensie. 

Pentru toţi 22, însă a fost sesizat şi Parchetul ICCJ, pentru a aprecia în ce măsură faptele comise de ei în legătură cu cazul poliţistului Eugen Stan, acuzat de agresiune sexuală, constituie infracţiuni.

Despescu a prezentat şi un plan de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii şi prevenirea apariţiei unor astfel de situaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.