Principalele partide din Ungaria îşi exprimă, prin comunicate de presă, “revolta” faţă de afirmaţiile făcute de premierul român Mihai Tudose, referitoare la dorinţa partidelor maghiare din Transilvania de a obţine autonomia Ţinutului Secuiesc. Reprezentanţii FIDEZS au interepretat afirmaţiile premierului drept o “ameninţare cu spânzurătoarea a acelor maghiari din Transilvania care arborează în patria lor steagul secuiesc şi îşi apără identitatea maghiară”, scrie agenţia ungară de presă MTI, citată de ediţia în limba română a portalului de ştiri hirado.hu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Presa de la Budapesta a publicat comunicate de presă ale principalului partid de guvernământ, FIDESZ, şi ale formaţiunii din opoziţie “Lehet Más a Politika” (Politica poate fi şi altfel - LMP), prin care se exprimă “revolta” faţă de limbajul folosit de premierul Mihai Tudose.

Directorul de comunicare al FIDESZ, Balázs Hidvéghi, este citat în comunicatul transmis MTI afirmând că “Mihai Tudose îi ameninţă cu spânzurătoarea pe acei maghiari din Transilvania care arborează în patria lor steagul secuiesc şi îşi apără identitatea maghiară”.

“Această declaraţie duce cu gândul la cele mai întunecate şi barbare perioade ale secolului XX şi  denotă o agresivitate de nepermis pentru un şef de guvern al unui stat care se consideră european”, a arătat Balázs Hidvéghi, care a adăugat că afirmaţiile premierului României “întrec orice măsură, sunt nemaiîntâlnite în politica europeană şi au fost întipărite definitiv în mintea şi sufletul fiecărui maghiar”.

FIDESZ consideră că premierul Tudose ar trebuie să îşi ceară scuze.

Într-un alt comunicat, Péter Ungár, membru în conducerea LMP, afirmă că în 2018 o asemenea afirmaţie este de nepermis şi l-a somat pe ministrul ungar al Afacerilor Externe să transmită o notă verbală ambasadei României de la Budapesta şi să se folosească de toate căile diplomatice pentru ca premierul român să-şi ceară scuze.

Miercuri seară, la Realitatea TV, premierul Mihai Tudose a vorbit despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc semnată la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că ”nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”. ”Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.