Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, aflat joi în vizită de lucru la Cernăuţi, a declarat că, până la identificarea unor soluţii concrete, România va menţine subiectul Legii educaţiei pe agenda discuţiilor bilaterale cu Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenda deplasării a inclus o întrevedere cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, urmată de o declaraţie de presă comună a celor doi demnitari.

În declaraţia susţinută la Cernăuţi, şeful diplomaţiei române a punctat principalele elemente abordate în cadrul întrevederii cu partea ucraineană, o semnificaţie aparte fiind acordată problemelor minorităţii române din Ucraina, cu accent pe tema Legii ucrainene a educaţiei. Ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat preocuparea constantă pentru protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, inclusiv prin menţinerea subiectului Legii ucrainene a educaţiei pe agenda discuţiilor bilaterale, şi acţiunile diplomatice întreprinse în acest sens. A transmis omologului ucrainean că partea română se aşteaptă la identificarea de soluţii durabile, care sa răspundă interesului legitim al minorităţii române din Ucraina de a beneficia de exerciţiul dreptului la educaţie în limba maternă la toate nivelurile de educaţie. A arătat, de asemenea, disponibilitatea părţii române de a oferi expertiză în ceea ce priveşte asigurarea învăţământului în limba maternă pentru persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, precizează MAE român.

„România îşi menţine evaluarea că articolul 7 al Legii educaţiei, în formularea prezentă, are un impact negativ asupra dreptului la educaţie în limba maternă pentru persoanele aparţinând minorităţii române şi, în general, a celor a căror limbă maternă este limba română. Am discutat cu domnul ministru Klimkin pe marginea Opiniei Comisiei de la Veneţia şi am reamintit că, în discuţiile bilaterale de până acum, inclusiv cele la nivel înalt, partea ucraineană a promis că va prelua în legislaţia internă recomandările Comisiei de la Veneţia. România este pregătită să împărtăşească din experienţa pe care o are în ceea ce priveşte învăţământul în limba maternă, în paralel cu asigurarea cunoaşterii limbii române. România este un exemplu în acest sens”, a precizat ministrul român al afacerilor externe.

Şeful diplomaţiei române a subliniat că autorităţile de la Bucureşti au deplină înţelegere pentru îngrijorarea manifestată de reprezentanţii minorităţii române din Ucraina, cu privire la adoptarea Legii ucrainene a educaţiei, precizând că pentru a identifica o soluţie viabilă este necesar un dialog susţinut şi asocierea constantă a reprezentanţilor minorităţilor naţionale la deciziile autorităţilor ucrainene care îi privesc în mod direct.

Totodată, în cadrul discuţiilor extinse la care au participat şi ministrul român al educaţiei, Liviu Pop, şi omologul său ucrainean, Lilia Grinevici, cele două părţi au convenit începerea negocierilor pe marginea Protocolului de colaborare între Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina pentru perioada 2017 – 2020. Documentul va include prevederi privind garantarea reciprocă a drepturilor lingvistice ale minorităţilor naţionale înrudite de pe teritoriul fiecărui stat.

În contextul discuţiilor bilaterale au fost discutate şi alte teme de interes, inclusiv din perspectiva apropierii Ucrainei de structurile europene şi sprijinul României în acest sens, precum şi evoluţiile de securitate din regiune.

Cu prilejul vizitei în Ucraina, ministrul Teodor Meleşcanu s-a întâlnit cu reprezentanţii minorităţii române din regiunea Cernăuţi, a participat la ceremonia de inaugurare a şcolii cu predare în limba română din localitatea Iordăneşti şi a vizitat liceul „Mihai Eminescu” cu predare în limba română din localitatea Carapciv, raionul Hliboka. De asemenea, a depus împreună cu ministrul Pavlo Klimkin coroane de flori la monumentele din Cernăuţi ale lui Mihai Eminescu şi Taraş Sevcenko, se mai arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.