Asociaţia Elevilor din Constanţa consideră că prin faptul că Ministerul Educaţiei a interzis ca elevii să aibă asupra lor telefoanele mobile în timpul orelor de curs, acestea urmând să fie depuse la începutul fiecărei ore într-un loc special amenajat, atunci elevii nu vor mai putea să filmeze dacă un cadru didactic face un abuz sau dacă un elev agresează un cadru didactic. AEC a spus că deşi folosirea telefoanelor mobile în timpul orei era interzisă oricum, telefoanele rămâneau la elevi, care le puteau folosi dacă vedeau fapte de acest gen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin Alexandru Manda, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că de-a lungul timpului au fost agresiuni fizice atât din partea profesorilor faţă de elevi, dar şi invers, precizând că violenţa în şcolile din ţara noastră este foarte mare.

“Au fost, de-a lungul timpului, agresiuni fizice de ambele părţi. Dacă ar fi în mass-media să fie prezentate săptămânal abuzurile din şcoli, care sunt în special profesor versus elev, cred că patru zile din cinci numai asta am avea în presă pentru că violenţa în şcolile din România este foarte mare. Într-adevăr este condamnabil şi regretabil că au fost violenţe din partea elevilor la adresa profesorilor, dar haideţi să fim conştienţi că s-a întâmplat de-a lungul timpului în primul rând invers şi nu este normal să se întâmple în niciun fel. Violenţa în şcoală este condamnabilă în toate formele sale şi de la oricine ar veni. Nu trebuie să aibă loc”, a afirmat Constantin Alexandru Manda.

El consideră că această violenţă pleacă în primul rând din familie, un studiu recent arătând că jumătate dintre elevi sunt maltrataţi zilnic acasă.

“Cred că trebuie să ne uităm de unde pleacă această violenţa în şcoală. În primul rând, pleacă de la violenţa în familie. Să nu uităm că peste jumătate dintre elevii din România, conform unui studiu Salvaţi Copiii sunt maltrataţi zilnic acasă. Deci, psihologic vorbind, de aici pleacă. Dacă noi aplicăm în familiile din România încă de când sunt copiii mici că bătaia e ruptă din rai, nu putem creşte decât nişte viitori agresori”, a menţionat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

El susţine că decizia ministerului Educaţiei de a obliga elevii ca la începutul fiecărei ore să depună telefoanele într-un loc special amenajat poate duce şi la situaţia în care elevii nu mai pot filma eventualele abuzuri făcute de un cadru didactic asupra unui elev sau invers.  

“Prin interzicea utilizării telefoanelor mobile în timpul orei şi depozitarea acestora, din moment ce elevii nu le vor mai avea la îndemână, nu vor putea, de exemplu, să filmeze dacă un cadru didactic face un abuz în timpul orei de curs sau chiar dacă un elev agresează un cadru didactic. Atunci orice vede acest lucru trebuie să sesiseze. Poate fi o consecinţă a faptului că elevii nu-l vor mai avea în posesie în timpul orei”, a mai spus Constantin Alexandru Manda.

El a precizat că şi până la această modificare utilizarea telefonului mobil era interzisă în timpul orei, elevul care îl folosea putând fi sancţionat, dar aparatul rămânea asupra proprietarului său, iar în cazul în care se întâmpla ceva de genul unui abuz sau al unei agresiuni, telefonul putea fi folosit pentru a filma situaţia respectivă.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat marţi seara pe Facebook că a fost modificat şi completat Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar: “Am semnat astăzi ordinul nr. 3.027/2018 pentru modificarea şi completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP)”.

Noul regulement prevede că pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate în sala de clasă: "În timpul orelor de curs este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepţie de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs numai cu acordul cadrului didactic în situaţia folosirii lor în procesul educativ sau în situaţii de urgenţă; pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ”.

Această măsură este contestată de Asociaţia Elevilor din Constanţa, care consideră că decizia luată este neconstituţională.

“Şi până în prezent elevilor le era interzis să utilizeze telefonul mobil, doar că prin această modificare ministrul Educaţiei introduce o nouă teză, conform căreia la începutul fiecărei ore elevii sunt obligaţi să îşi depoziteze telefonul mobil în locul special amenajate. Acest lucru, în opinia noastră, este neconstituţional şi limitează exercitarea posesei elevilor pentru un bun al lor”, a precizat Constantin Alexandru Manda.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.