Principalele două partide separatiste din Catalonia, Junts per Catalunya şi Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), au decis să îl susţină pe fostul lider autoexilat Carles Puigdemont la conducerea regiunii, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În decembrie, formaţiunea Ciudadanos - pro Spania - a câştigat pentru prima dată alegerile catalane, cu 37 de mandate (peste 1,1 milioane de voturi). Totuşi, suma voturilor înregistrate de formaţiunile separatiste reprezintă majoritatea. Formaţiunile Junts Per Catalunya (34 de mandate, peste 940.000 de voturi), ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) şi CUP (Candidatura de Unidad Popular) au împreună 70 de mandate.

Prima şedinţă a parlamentului catalan va avea loc pe 17 ianuarie şi va reprezenta primul pas în vederea reinstalării unui nou guvern, după ce Madridul a demis fosta administraţie regională, condusă de Puigdemont, pentru declararea ilegală a independenţei.

„Rezultatele din 21 decembrie ne mandatează să fim majoritari. Candidatul prezidenţial va fi, evident, Puigdemont”, a spus Jordi Xucla, reprezentantul Junts Per Catalunya, la postul naţional de radio.

Dacă Puigdemont va fi ales lider, nu este cunoscut cum va putea guverna de la Bruxelles. El poate fi arestat, dacă revine în Spania, unde este acuzat de revoltă şi de abuz privind folosirea fondurilor publice.

Ines Arrimadas, liderul partidului unionist Ciudadanos, a spus că un fugar nu poate conduce regiunea. „Nu pot avea un preşedinte hologramă în Catalonia. Nu poţi fi preşedinte al Cataloniei de la Bruxelles, prin Skype”, a spus Arrimadas într-un interviu.

Odată ce parlamentul catalan este format, potenţialii lideri ai guvernului vor trebui să primească votul de încredere.

Un alt posibil candidat al separatiştilor poate fi Oriol Junqueras, care se află în detenţie în Madrid. El a solicitat să fie eliberat pentry a participa la prima întâlnire a parlamentului catalan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.