Infractorii cibernetici instalează pe computere “mine” de cripto-monede cu ajutorul programelor piratate, a anunţat miercuri producătorul rus de soluţii de securitate cibernetică Kaspersky Lab.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest nou tip de infracţiune a apărut în contextul în care piaţa de cripto-monede continuă să înregistreze creşteri enorme ale numărului şi valorii investiţiilor, iar din ce în ce mai mulţi infractori îi monitorizează dezvoltarea.

”Astfel, o „mină” de cripto-monede era distribuită şi instalată în secret pe calculatoarele utilizatorilor, prin intermediul unor programe piratate, precum cele de editat fotografii sau text. Calculatoarele erau ulterior folosite pentru crearea de cripto-monede, toate profiturile ajungând în conturile infractorilor”, se arată în raport.

În aceste condiţii, ”minele” de cripto-monede au devenit una dintre cele mai importante tendinţe din 2017, conform buletinului anual Kaspersky Security Bulletin.

”Această tendinţă a fost anunţată anul trecut de către cercetătorii Kaspersky Lab, care au detectat o revenire a software-ului de mining, pe fondul popularităţii în creştere a Zcash. Doar un an mai târziu, minele sunt peste tot. Infractorii cibernetici folosesc diferite instrumente şi tehnici precum campaniile de social engineering sau exploatarea unui soft piratat, pentru a infecta cât mai multe computere”, se arată în raport.

Experţii au descoperit recent mai multe site-uri similare, care le oferă utilizatorilor posibilitatea să descarce software gratuit piratat - programe şi aplicaţii populare. Pentru a inspira încredere, infractorii cibernetici au folosit nume de domenii asemănătoare cu cele reale.

”După descărcarea unui astfel de program, utilizatorul primeşte o arhivă care conţine şi un program de mining. Acesta este apoi instalat automat, împreună cu cel dorit. Arhiva de instalare include fişiere text care conţin informaţii de iniţializare: adrese de reţele de mining (“mining pools”) şi de portofele. O reţea de mining este un server care uneşte mai mulţi participanţi şi repartizează sarcina de mining printre computerele lor”, se arată în comunicat.

În schimb, participanţii primesc partea lor din cripto-monedele obţinute mult mai rapid decât în cazul în care ar fi folosit doar computerul lor. Din cauza unor elemente specifice de structură, procesul de obţinere de Bitcoin şi de alte cripto-monede consumă multe resurse ale PC-ului şi mult timp, astfel aceste reţele cresc semnificativ productivitatea şi viteza generării de cripto-monede, potrivit Kaspersky Lab.

”După ce sunt instalate, minele încep să opereze silenţios pe computerele victimelor, generând cripto-monede pentru infractorii cibernetici. Conform cercetării realizate de Kaspersky Lab, în toate cazurile ei au folosit soft-ul NiceHash care a suferit recent o breşă majoră de securitate, în urma căreia au fost furate milioane de dolari (echivalentul în cripto-monede). Câteva dintre victime erau conectate la o reţea de mining cu acelaşi nume”, se arată în raport.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.