Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a îndemnat joi pe omologul său american Donald Trump să revină ”fără întârziere” asupra deciziei sale de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, după ce ONU a condamnat această măsură într-o rezoluţie drept ”nulă şi neavenită”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Primim cu mare plăcere susţinerea zdrobitoare a Adunării Generale a ONU faţă de o rezoluţie istorică cu privire la Ierusalim”, a declarat Erdogan într-un mesaj postat pe Twitter.

”Aşteptăm de la Administraţia Trump să revină fără întârziere asupra deciziei sale regretabile, a cărei ilegitimitate a fost clar stabilită” prin acest vot, a adăugat şeful statului turc.

Adunarea Generală a ONU a validat, cu o largă majoritate, o rezoluţie care condamnă recunoaşterea de către Washington, pe 6 decembrie, a Ierusalimului drept capitala Israelului.

Dintre cele 193 de ţări membre ONU, 128 au votat ”pentru” această rezoluţie, nouă au votat ”împotrivă”, iar 35 de ţări s-au abţinut. Alte 21 de ţări nu au luat parte la vot.

Un fervent apărător al cauzei palestiniene, Erdogan este unul dintre cei mai vehemenţi critici ai deciziei lui Trump de a desemna Oraşul Sfânt capitala Israelului.

Înaintea scrutinului de la ONU, Erdogan l-a criticat dur pe Trump, pe care l-a acuzat că vrea să ”cumpere” voturi, după ce acesta a ameninţat cu o reducere a ajutoarelor financiare acordate ţărilor care ar vota în favoarea rezoluţiei.

”Domnule Trump, nu veţi reuşi să cumpăraţi voinţa democratică a Turciei pe dolari”, a lansat şeful statului turc.

Acest dosar a provocat totodată fricţiuni diplomatice între Turcia şi Israel, două ţări care şi-au normalizat relaţiile anul trecut, după şase ani de răceală.

Israelul a anexat partea de est a Ierusalimului, pe care a cucerit-o în timpul războiului din 1967, apoi a adoptat o lege, în 1980, prin care a făcut din Oraşul Sfânt capitala sa ”indivizibilă”.

Această anexare nu a fost recunoscută vreodată de comunitatea internaţională, iar palestinienii consideră Ierusalimul de Est drept capitala viitorului  lor stat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.