O maşină a intrat în mod deliberat joi, într-o mulţime de pietoni, la Melbourne, al doilea cel mai important oraş din Australia, rănind aproximativ 20 de persoane, însă poliţia exclude - pentru moment - faptul că şoferul ar avea legături cu terorismul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Martori au povestit cum oameni au fost aruncaţi în aer de vehicul, care nu dădea vreun semn că s-ar opri în timp ce ”cosea pe toată lumea”.

Drama a avut loc puţin după ora locală 16.30 (7.30, ora României), la o intersecţie foarte aglomerată din centrul Melboirne, în sud-estul Australiei.

Poliţia din statul Victoria l-a arestat pe şofer, un australian în vârstă de 32 de ani, de origine afgană.

Acesta le era cunoscut serviciilor de poliţie din cauza unor infracţiuni rutiere şi ”agresiuni minore”.

El era cunoscut, de asemenea, din cauza unor probleme mentale şi consumului de droguri.

”În acest stadiu, nu avem vreo probă sau vreo informaţie care să arate vreo legătură cu terorismul”, a declarat Shane Patton, şeful interimar al Poliţiei statului Victoria.

Un al doilea bărbat a fost arestat.

”Nu avem vreo informaţie sau element de probă cu privire la cele două persoane arestate care să sugereze extremismul”, a adăugat şeful poliţiei.

Premierul statului Victoria Daniel Andrews a evocat un ”act malefic, laş şi deliberat”.

Bilanţul este de 19 răniţi, dintre care patru în stare critică, a precizat el.

Potrivit Sky News Australia, un copil foarte mic rănit la cap şi spitalizat în stare gravă se află printre victime.

Poliţia a făcut un apel către martori, într-un mesaj postat pe Twitter, în care cere publicului să-i furnizeze orice imagini de care ar putea să dispună cu privire la dramă.

ATAC CU MAŞINA

O martoră, Sue, a declarat pentru postul de radio Melbourne 3AW că a auzit strigăte, după care a văzut ”oameni zburând peste tot”.

”Am auzit acest zgomot, ne-am uitat la stânga, am văzut această maşină albă, care a cosit pe toată lumea. Oamenii zburau peste tot. oamenii fugeau în toate direcţiile”.

John, alt martor, a declarat pentru ABC Radio Melbourne că a văzut ”venind un SUV în viteză. Am auzit coliziunea cu oameni care putrau genţi şi cu ceea ce cred că erau cărucioare de cumpărături, sper că nu cărucioare pentru copii. N-am mai văzut aşa ceva şi nu mă opream din tremurat”.

Intersecţia este una dintre cele mai aglomerate din Melbourne, mai ales în această perioadă, înainte de Crăciun, când şcolarii sunt în vacanţă.

În ianuarie, o maşină a intrat deliberat în mulţime, în centrul Melbourne, şi a omorât şase oameni. La momentul dramei, şoferul, care era suspectat că şi-a înjunghiat fratele, era urmărit de poliţie.

Acest atac, care nu avea caracter terorist, i-a şocat puternic pe australieni.

Canberra este tot mai îngrijorată de posibilitatea unor atacuri teroriste, iar autorităţile au anunţat că au dejucat 13 planuri de atentate în ultimii ani.

Autorităţile australiene au publicat un ghid, în august, cu măsuri de luat pentru a se proteja de atacuri cu vehiculul.

Guvernul a comandat un raport, după atentatul de la Nisa, în sud-estul Franţei, care s-a soldat cu 86 de morţi, pe 14 iulie 2016.

Între măsurile din raport sunt evocate, instalarea unor bariere, camere de luat de vederi, arbori, statui şi prezenţa unor angajaţi formaţi să acţioneze rapid.

Autorităţile locale din Melbourne sunt pe cale să instaleze un sistem de alarmă publică şi camere de supraveghere suplimentare.

În afară de atacul de la Nisa, atentate cu maşina au îndoliat oraşe ca Berlinul - 12 morţi, în decembrie 2016 - sau mai recent New Yorkul - opt morţi. Alte atentate sângeroase au avut loc la Londra, Stockholm şi Barcelona anul acesta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.