Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii - IMM Invest România, pentru creşterea accesului la finanţare prin acordarea unor garanţii de stat, a fost aprobat miercuri de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre un program multianual de încurajare şi de stimulare a dezvoltării IMM-urilor, sector ce reprezintă 99,7% din companiile din România, contribuie cu aproximativ 60% la Produsul Intern Brut şi angajează circa 60% din forţa de muncă.

Programul are în vedere acordarea de garanţii de stat pentru creditele, în mod diferenţiat, pentru IMM-urile care intenţionează înfiinţarea/dezvoltarea unor centre de agrement, precum şi pentru celelalte întreprinderi mici şi mijlocii, inclusiv pentru cele nou înfiinţate, de tip start-up, pentru care unul dintre principalele obstacole îl constituie lipsa de finanţare.

Prin Programul IMM Invest România se are în vedere acordarea de garanţii de stat astfel:

- Pentru proiectele de dezvoltare/înfiinţare centre de agrement procentul de garantare este de maximum 80% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele banacare aferente creditului garantat. Valoarea maximă a finanţării garantate de către stat pentru proiectele de dezvoltare/înfiinţare centre de agrement este de 1,25 milioane lei;

- Pentru alte proiecte decât cele de dezvoltare/înfiinţare centre de agrement se pot acorda garanţii de stat pentru credite de investiţii şi/sau credit/linii de credit pentru capital de lucru contractate de IMM-uri, prin MFP, în procent de maximum 50% din valoarea finanţării, exclusiv comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat. Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar este de 10 milioane lei, iar valoarea maximă a fiecărei finanţări acordate unui beneficiar nu poate depăşi 5 milioane de lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, respectiv 10 milioane de lei pentru investiţii.

IMM-urile eligibile în acest program vor beneficia de unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiţii, cu excepţia creditelor de investiţii pentru proiectele de dezvoltare/înfiinţare centre de agrement, care sunt eligibile pentru acordarea unui singur credit. De asemenea, IMM-urile eligibile în program vor beneficia de una sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de stat, prin MFP.

Plafonul anual al garanţiilor de stat care pot fi emise se stabileşte prin Hotărâre de Guvern, iar condiţiile de acordare a garanţiilor de stat, precum şi regulile de gestionare a plafoanelor anuale ale garanţiilor se stabilesc prin norme metodologice de aplicare a acestei ordonanţe.

Durata maximă a finanţării este stabilită la 120 de luni, în cazul creditelor pentru investiţii, şi de maximum 24 de luni în cazul creditelor/liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru. Liniile de credit pot fi prelungite cu maximum 24 de luni.

Programul IMM Invest România a fost aprobat în condiţiile în care au obţinut acces la finanţare de la instituţiile de credit 15,3% din IMM-urile active în luna septembrie 2016, în scădere de la 15,5 % la finalul anului 2014, iar 80% dintre IMM-uri nu au beneficiat niciodată de un credit bancar, potrivit raportului asupra stabilităţii financiare din decembrie 2016, publicat de Banca Naţională a României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.