Numai zece revoluţionari s-au adunat miercuri în Piaţa Victoriei din Timişoara, în momentul în care sirenele antiaeriene au sunat timp de trei minute pentru a marca momentul eliberării oraşului de sub comunism, în urmă cu 28 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La ora 12.00, miercuri, aşa cum se întâmplă an de an în data de 20 decembrie, sirenele antiaeriene au sunat timp de trei minute, la Timişoara, în punctul cel mai fierbinte al Revoluţiei din Decembrie 1989.

An de an, revoluţionarii vin în locul în care au luptat pentru libertate, unde şi-au văzut camarazii pierzându-şi viaţa strigând împotriva regimului comunist.

"Am văzut o grămăda de oameni, am coborât în mijlocul lor, l-am vazut la poartă pe Lorin Fortuna (revoluţionar, iniţiatorul Frontului Democratic Român – n.r.), l-am bătut pe umăr şi le-am spus că megafoanele sunt montate şi i-am poftit sus. Am fost vreo 16. Am fost angajat al Operei, acum sunt pensionar. Nu mi-a fost teamă", povesteşte acum Vasile Bledea, cel care în urmă cu 28 de ani deschidea revoluţionarilor balconul Operei, acum un simbol al evenimentelor de atunci.

"Mă mândresc că am făcut parte din Frontul Democratic Român înfiinţat în ilegalitate şi noi am fost o mână de oameni. Era un comitet format în jurul domnului Lorin Fortuna, de şapte oameni. În  balconul Operei am ajuns, am participat din 16 decembrie, până la final. La un moment dat o parte a rămas la Operă, cealaltă parte s-a dus la Consiliul Judeţean (Comitetul Judeţean de Partid, în vremea comunismului - n.r.). Revoluţia am simţit-o ca pe o explozie de bucurie. Am fost primul oraş liber din sistemul comunist. Am continuat lupta la Arad şi chiar la Bucureşti. Noi am stat şapte zile fără ca cineva să se ridice. După şapte zile s-au ridicat bucureştenii", spune acum Gruia Săsărag, unul dintre revoluţionari.

"În Piaţa Victoriei acum 28 de ani, Timişoara a fost declarat oraş liber. Am stat din data de 16, pana în data de 20 în faţa Operei. Era o mare de oameni. În balconul Operei a fost declarat primul partid, declarat în ilegalitate, Frontul Democratic Român. Domnul Fortuna era liderul, iar eu, Mihaela Munteanu eram secretara. Au fost nişte zile de groază şi de fericire că într-adevar oamenii nu ne părăseau", a rememorat momentele din timpul Revoluţiei, Mihaela Munteanu.

Pe 20 decembrie 1989, locuitorii Timişoarei strigau fără teamă “Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”. În acea zi a izbucnit greva generală în toate fabricile, iar zeci de mii de oameni s-au îndreptat spre centrul oraşului în Piaţa Operei, acum Piaţa Victoriei. Protestatarii au ocupat Piaţa şi au început să scandeze, printre altele ,,Armata e cu noi!” şi ,,Libertate, Libertate“! .

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.