Fotografia unui bebeluş sirian care şi-a pierdut un ochi într-un raid al regimului se află în centrul unei campanii de solidaritate pe reţele de socializare, numeroşi navigatori pe Internet postând o imagine în care îşi acoperă un ochi cu o mână, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

#SolidarityWithKarim (Solidaritate cu Karim) este un hashtag postat masiv pe Twitter şi Facebook de câteva zile, după o campanie lansată de către fotografi liber profesionişti sirieni în Ghouta de Est, ultimul fief rebel, în apropiere de Damasc.

În această regiune a fost rănit grav, pe 29 octombrie, Karim - pe atunci în vârstă de 40 de zile - la ochi, iar mama sa a fost ucisă, potrivit familiei şi medicului care l-a îngrijit.

Campania a ajuns până la Consiliul de Securitate al ONU, unde ambasadorul Marii Britanii Matthew Rycroft  a postat pe twitter o poză cu el aşezat pe locul său la masa rotundă, în care îşi acoperă ochiul drept cu mâna.

”Avertizăm împotriva inacţiunii care face ca tot mai mulţi oameni să moară. Şi mai multe şcoli vor fi bombardate. Şi mai mulţi copii vor fi răniţi”, spune el în mesajul care însoţeşte imaginea.

”Trebuie ca bombardamentul şi asediul Ghoutei de Est să se termine”, a adăugat el, referindu-se la campania de bombardamente a regimului.

În numeroase fotografii apar copii în stradă, acoperindu-şi un ochi cu o mână, dar şi membri ai Apărării Civile în zona rebelă - Căştile Albe -, membri ai unor ONG-uri şi chiar jurnalişti, între care cei ai redacţiei cotidianului german Bild.

Miniştri turci - a căror ţară susţine opoziţia faţă de Bashar al-Assad - au postat de asemenea mesaje pe Twitter cu bebeluşul rănit.

”Chiar dacă lumea tace, chiar dacă el ignoră strigătele care se aud în Siria, noi vom fi vocea, ochii şi urechile #BabyKerim”, a scris într-un mesajpostat pe Twitter Numan Kurtulmus, ministrul turc al Culturii şi Turismului.

La originea acestei campanii este Amer Almohibany, un fotograf liber profesionist în Ghouta, care colaborează ocazional cu AFP. El a difuzat pe reţele de socializare, la jumătatea lui decembrie, o fotografie pe care a făcut-o sugarului, după care s-a fotografiat acoperindu-şi un ochi cu mâna.

”Am vizitat copilul (...), iar imaginea lui m-a marcat înainte să-l fotografiez. Ea mă bântuia”, declară Amer, în vârstă de 28 de ani.

”Scopul campaniei este (...) să transmită lumii vocea acestui copil care şi-a pierdut ochiul şi mama”, adaugă el.

Copilul se afla la Hamouria, o localitate din Ghouta, atunci când un raid al regimului a avut loc asupra unei pieţe.

Mai mulţi copii au devenit fără să vrea simboluri în cei apoape şapte ani de război în Siria.

Asediată din 2013, Ghouta de Est face parte dintre cele patru zone ”de dezescaladare” create anul acesta în anumite regiuni ale ţării în vederea instaurării unui armistiţiu, însă regimul şi-a intensificat, de la jumătatea lui noiembrie, atacurile aeriene asupra acestei regiuni afectate de penurii grave de hrană şi medicamente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.