Peste 70 de magistraţi constănţeni au protestat şi marţi, pentru a doua zi consecutiv, faţă de modificările aduse legilor justiţiei şi faţă de preconizatele modificări ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală, protestul având loc tot în faţa sediului Judecătoriei Constanţa. Şeful Parchetului Judecătoriei Constanţa spune că dacă aceste modificări legislative vor fi adoptate, atunci siguranţa cetăţenilor nu va mai exista, iar infracţiunile nu vor mai putea fi probate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 70 de judecători de la Judecătoria Constanţa, Tribunalul Constanţa, Curtea de Apel Constanţa şi procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa şi Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa s-au adunat marţi după-amiază în faţa sediului Judecătoriei Constanţa. Unii dintre ei aveau foi pe care era scris jurământul magistraţilor, în timp ce pe alte afişe era scris ”Înainte de a-şi începe activitatea, judecătorii şi procurorii au jurat să respecte Constituţia şi legile ţării, să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-şi îndeplinească atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire”.

Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Constanţa, Viorel-Gabriel Teliceanu, a declarat că procurorii şi judecătorii vor avea mai puţin de muncă dacă aceste modificări legislative vor fi adoptate, dar că în schimb siguranţa cetăţenilor nu va mai exista.

“Vom avea mai puţin de muncă noi magistraţii, judecători, procurori, chiar şi poliţiştii, în schimb siguranţa cetăţenilor nu va mai exista. Vorbim de infracţiuni cu violenţă, tâlhării, infracţiuni de furt, furturi din locuinţe, toate aceste infracţiuni nu vor mai putea fi probate, şi toate celelalte, că sunt infracţiuni de corupţie, orice categorii de infracţiuni nu vor mai putea fi investigate sau investigate eventual infracţiuni simple, aducem doi martori îi audiem. Nu se va mai pune problema folosirii interceptărilor convorbirilor telefonice, percheziţii informatice nu se vor mai putea face, mărturia mincinoasă va fi parţial dezincriminată numai că majoritatea infracţiunilor de mărturie mincinoasă care la acest moment sunt săvârşite sunt cele care vor fi dezincriminate”, a explicat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Constanţa, Marius Nastasia, a menţionat că este vorba de “o manifestare a dezaprobării faţă de maniera în care se înţelege să fie aprobate legi de importanţă majoră”.

Acţiunea magistraţilor constănţeni, desfăşurată în tăcere, s-a încheiat după o jumătate de oră.

 

Un protest similar a avut loc şi luni, în faţa Judecătoriei Constanţa.

Luni, magistraţii de la mai multe instanţe din ţară şi din Capitală au protestat faţa de modificarea legilor Justiţiei şi faţă de preconizatele modificări ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală.

Marţi, magistraţii de la mai multe instanţe au anunţat că vor protesta zilnic faţă de modificarea legilor Justiţiei şi a codurilor penale, printre acesştia numărându-se cei de la Judecătoriile Sibiu, Deva sau Râmnicu Vâlcea.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că magistraţii pot protesta ca cetăţeni, dar din punct de vedere al funcţiilor pe care le ocupă, trebuie să respecte legile speciale şi Constituţia, precizând că va exprima un punct de vedere mai clar după ce se va documenta.

La rândul său, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus că magistraţii îşi doresc un dialog cu cei care vor să modifice legile după care funcţionează sistemul judicar şi că magistraţii care au luat poziţie faţă de modificările care ar urma să fie făcute în Parlament la aceste legi ”au luat o atitudine care la nivel european cu precizie înseamnă o lecţie anticorupţie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.