Comisia specială privind modificarea legilor justiţiei a adoptat, luni, un amendament depus de PSD, care spune că magistraţii stagiari nu au dreptul să dispună măsuri private sau restrictive de libertate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia privind modificarea legilor Justiţiei a reluat luni după-amiază dezbaterile pe amendamentele propuse la proiectului legii 303/2004 privind statutul magistraţilor, care va intra în plenul Senatului pentru votul final.

De asemenea, parlamentarii din comisie au mai decis că procurorii sunt independenţi în dispunerea soluţiilor, în condiţiile prevăzute de legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

Un alt amendament adoptat de comisie la legea 304/2004 stabileşte ca "soluţiile adoptate de un procuror să poată fi infirmate de procurorul ierarhic superior, dacă acesta le apreciază ca fiind nelegale sau netemeinice".

Comisia specială a decis, de asemenea, că hotărârile secţiilor pot fi atacate cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare fără parcurgerea procedurii prealabile. "Hotărârile Secţiilor pot fi atacate cu recurs la secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de apel în termen de 15 zile de la comunicare, fără parcurgerea procedurii prealabile. Hotărârea Curţii de apel este definitivă", prevede amendamentul adoptat.

Comisia a aprobat prin vot amânarea pentru marţi a transpunerii Directivei privind prezumţia de nevinovăţie în Codurile penale, Florin Iordache motivându-şi propunerea prin faptul că la discuţie trebuie să fie prezent şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Comisia parlamentară specială ar fi trebuit să dezbată astăzi modificările propuse la cele două Coduri penale pentru transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces, după ce joia trecută au amânat acest lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.