Membrii PEN Club România vor trimite mesaje de susţinere către scriitori, cineaşti, ilustratori care se află în detenţie, printre care desenatorul Ramón Esono Ebalé din Guineea Ecuatorială, poeta palestiniană Dareen Tatour, regizorul ucrainean Oleg Sentsov şi bloggerul Nguyen Ngoc Nhu’Quynh din Vietnam.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin programul "Nu sunteţi singuri", PEN America colectează mesaje pe care scriitorii liberi din ţări mai favorabile democraţiei le pot trimite scriitorilor aflaţi în mare dificultate.

"Aceste mesaje contează foarte mult pentru moralul celor încarceraţi. În numele PEN România, vom trimite câte un mesaj către toţi cei indicaţi în listă. Personal, voi trimite un mesaj către Oleg Sentsov, cineast şi literat rus care militează pentru Ucraina, despre care am aflat cand am fost la Lvov", se arată în comunicatul transmis membrilor de Magda Cârneci, preşedinta PEN Club România.

După ce Garda Revoluţionară a făcut o razie la biroul său în 2013, jurnalistul, poetul şi militantul pentru drepturile omului Behrouz Boochani a fugit din Iran pentru a căuta azil în Australia. A fost arestat pe mare şi trimis într-un centru pe Insula Manus. El a fost eliberat pe 23 noiembrie 2017, după cum scrie The Guardian.

Ilustratorul Ramón Esono Ebalé alias Jamon y Queso a fost arestat pe 16 septembrie 2017, în capitala Malabo şi interogat despre desenele care-l criticau pe preşedintele Teodoro Obiang Nguema Mbasogo  din Guineea Ecuatorială. A fost mutat în închisoarea Black Beach, celebră pentru tortură, unde a rămas închis fără pronunţarea condamnării.

Poeta palestiniană Dareen Tatour a fost arestată la domiciliu de mai mult de doi ani şi este judecată pe motiv că videoclipurile ei cu poemul “Resist, My People, Resist Them”, care a fost publicat pe reţelele de socializare, constituie "suport pentru o organizaţie teroristă".

Regizorul ucrainean Oleg Sentsov, câştigător al premiului PEN America Freedom 2017 şi un critic la adresa Kremlinului, ispăşeşte în Rusia o pedeapsă de 20 de ani pentru "terorism", după ce a fost arestat în Crimeea în 2014, la puţin timp după anexarea acesteia de Federaţia Rusă condusă de Vladimir Putin. Asociaţii pentru drepturile omului au condamnat acuzaţiile, pe care le-au numit “fabricaţii” ale guvernului rus care încearcă să-l reducă la tăcere.

Bloggerul Nguyen Ngoc Nhu’Quynh, alias Mother Mushroom, a început să scrie despre problemele sociale şi politice din Vietnam. A fost arestată în 2016 şi condamnată la 10 ani de închisoare acuzată de "propagandă împotriva statului".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.