Un nou corp al Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor a fost inaugurat luni, urmând să devină funcţional în aproximativ o lună şi jumătate. Investiţia totală făcută pentru acest corp se ridică la aproape 49 de milioane de euro, spitalul având, printre altele, opt săli de operaţie, o sală pentru kinetoterapie, o instalaţie de spălat paturi şi un sistem de monitorizare video a pacienţilor la terapie intensivă, cu camere montate deasupra fiecărui pat. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a promis că în luna martie a anului viitor va începe şi consolidarea vechii clădiri a spitalului şi construirea unei parcări subterane, cu o investiţie de aproximativ 10 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este o investiţie a Primăriei Capitalei, la care am lucrat intens într-un an şi jumătate, pentru că şi acest proiect era blocat la venirea mea. Existau anumite neînţelegeri şi chiar conflicte între constructor, consultant, proiectant, ASSMB şi chiar primăria. Toate aceste lucruri s-au lămurit, s-au rezolvat. Este vorba despre o investiţie de 37 de milioane de euro, asta însemnând doar construcţia. În ceea ce priveşte dotarea cu aparatură ultramodernă, este vorba despre o sumă considerabilă de 7,5 milioane de euro, la care se adaugă o sumă de 4 milioane de euro care a fost alocată recent, într-o şedinţă de CGMB”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, la inaugurarea Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor.

Edilul a promis că anul viitor, în martie, va începe consolidarea şi dotarea clădirii vechi a spitalului, precum şi construcţia unei parcări subterane cu trei etaje, investiţia fiind de aproximativ 10 milioane de euro.

„Ne propunem ca în luna martie să începem consolidarea şi dotarea clădirii vechi a spitalului Foişor, o investiţie de circa 10 milioane de euro, iar acest centru va fi dedicat exclusiv educaţiei şi cercetării. Va fi construită şi o parcare subterană cu trei etaje”, a precizat Firea.

Potrivit managerului spitalului, Cristian Ioan Stoica, noul corp va putea fi funcţional peste o lună şi jumătate, timp în care trebuie obţinute toate avizele necesare. Instituţia medicală are opt săli pentru operaţii, dotate cu filtre şi ventilatoare speciale, şi 119 paturi.

„Povestea cu numărul secţiilor pe mine mă încurcă, pentru că important este motorul spitalului, fiind un spital cu profil chirurgical. Avem opt săli operatorii, opt pre-anestezii, care vor dubla cantitatea de pacienţi în nişte condiţii tehnice foarte înalte şi pentru personal. Vom creşte calitatea prin ajutorare cu tehnica. Avem la acest moment 119 paturi aprobate, care prin mutare, prin extinderea în corpul nou, după autorizarea sanitară, putem migra cu un etaj întreg în această clădire şi cu tot blocul operator. Între timp vom face demersurile necesare pentru schimbarea în noua clădire cât mai repede posibil. Probabil că în patru - şase săptămâni să putem comuta activitatea”, a spus Stoica.

La eveniment a participat şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, care consideră că medicii rămân acolo unde sunt condiţii şi îşi pot desfăşura activitatea, iar Spitalul Foişor îndeplineşte aceste condiţii.

„Medicii rămân acolo unde sunt condiţii de muncă, unde sunt respectaţi şi îşi pot desfăşura activitatea în siguranţă pentru ei, pentru familiile lor şi pentru pacienţi. Spitalul acesta îndeplineşte toate aceste condiţii”, a afirmat Bodog.

Noul corp al Spitalului Foişor are 9.000 de metri pătraţi, şase etaje, opt săli de operaţie cu filtre şi ventilatoare speciale şi 119 paturi, o sală de kinetoterapie şi o secţie de imagistică dotată cu tomografie computerizată şi radiologie.

De asemenea, spitalul este dotat cu o instalaţie de spălat paturi. După ce au fost folosite, acestea sunt duse la subsol cu un lift şi intră în camera de spălare unde sunt curăţate cu apă la 180 de grade, iar dezinfectarea se face cu soluţii speciale. După spălare, paturile sunt readuse în saloane prin circuite separate.

În plus, în secţia de terapie intensivă personalul medical poate supraveghea permanent pacienţii cu ajutorul unui sistem conectat la camere video, montate deasupra fiecărui pat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.