British Airways, Royal Bankf of Scotland şi Porsche se numără printre cele cinci companii mari identificate că ar fi plătit firme de supraveghere pentru a monitoriza activiştii care ar fi împotriva afacerilor lor, potrivit unor documente citate de The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tehnicile de supraveghere includ şi folosirea agenţilor sub acoperire pentru a spiona activiştii. Printre ţinte se află şi familia lui Rachel Corrie, o studentă protestatară care a fost strivită de un bulldozer, precum şi campanii pentru protejarea mediului înconjurător sau activişti locali care protestau în legătură cu stâlpii pentru telefonie. 

Documentele sugerează că folosirea unor firme de supraveghere pentru a aduna informaţii privind activiştii este una destul de răspândită. Poliţia s-a arătat îngrijorată în trecută de activităţile acestor tipuri de firme deoarece beneficiază de reguli destul de vagi şi sunt aproape necontrolate.

Descoperirea se bazează pe sute de pagini de documente care provin dintr-o scurgere de informaţii de la două firme de supraveghere. Aceste documente au fost analizate de The Guardian şi Biroul pentru Jurnalism de Investigaţie şi scot la iveală modul de lucru al unei industrii subterane din perioada anilor 2000. Documentele arată cum una dintre firme, C2i International, a folosit doi agenţi sub acoperire pentru a putea avertiza anumite companii despre potenţiale demonstraţii împotriva lor.

Agenţii sub acoperire au pretins că sunt activişti care susţin cauza împotriva firmelor şi i-au ajutat pe ceilalţi activişti să îşi organizeze demonstraţiile. Au reuşit astfel deseori să obţină documentele interne ale organizaţiilor, cum ar fi e-mailuri sau transcrierile în urma unor întâlniri.

Caterpillar, una dintre cele mai mari firme de producţie din lume, a angajat C2i pentru a aduna informaţii despre o familie care urma să ia măsuri legale împotriva firmei. Caterpillar s-a asigurat de discreţia firmei printr-un contract de confidenţialitate. În plus, în 2005, Caterpillar a angajat o a doua firmă de supraveghere pentru monitoriza protestatari care erau îngrijoraţi de riscurile de sănătate din cauza noilor stâlpi pentru telefonie instalaţi de Caterpillar, conform altor documente.

Inkerman Group a adunat informaţii despre protestatari şi a folosit agenţi sub acoperire în cadrul demonstraţiilor împotriva companiei. Unul dintre documente avertiza cu privire la pericolul grupurilor de activişti care vor să perturbe activitatea economică a companiilor.

Caterpillar a refuzat să răspundă la întrebări, dar a precizat că, „în general, nu discută detaliile relaţiilor cu furnizorii”. „Când folosim firme externe, compania se aşteaptă ca acele firme să acţioneze conform legii şi în concordanţă cu valorile noastre”, au mai adăugat aceştia.

De asemenea, alte documente arată că C2i supraveghează campanii pentru protejarea mediului ale unor organizaţii precum Greenpeace, Friends of the Earth sau alte grupări locale din Oxford.

 

Printre clienţii firmei de supraveghere se numărau în 2008 şi Royal Bank of Scotland, British Airways sau Porsche. În acel an, C2i şi-a propus serviciile lui firmei de dezvoltare imobiliară a lui Donald Trump, care dorea să construiască un teren de golf imens, un hotel şi apartamente într-o zonă sensibilă din punct de vedere al mediului înconjurător din Scoţia. C2i spunea că firma lui Trump era „ameninţată de un consorţiu de activişti de mediu”. Totuşi, nu se ştie dacă firma lui Trump a încheiat o înţelegere cu C2i. Atât firma cât şi C2i au refuzat să comenteze situaţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.