Partidul conservator aflat la putere în Polonia a decis joi să o înlocuiască la şefia Guvernului pe Beata Szydlo, o fiică de miner şi o fostă aleasă din provincie pe care euroscepticismul ei a împiedicat-o să cucerească străinătatea, cu un mai tânăr fost bancher care ar trebui să reuşească mai bine, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Szydlo a demisionat joi şi va fi înlocuită de ministrul Finanţelor Mateusz Morawiecki, a anunţat partidul la putere, explicând că este vorba despre o reacţie faţă de ”schimbări recente în situaţia internă şi internaţională”.

Economia poloneză merge bine, iar conservatorii naţionalişti din Partidul Lege şi Justiţie (PiS) se află în fruntea sondajelor, însă generosul lor program social are nevoie de investiţii străine şi subvenţii europene, pe care Uniunea Europeană ar putea să fie tentată să le reducă, din cauza tensiunilor cu Varşovia în mai multe dosare, precum reformele judiciare, primirea refugiaţilor - refuzată de Varşovia - sau tăierea de arbori în Pădurea virgină Bialowieza.

Morawiecki, care a studiat în mai multe ţări occidentale şi vorbeşte engleză şi germană, ar urma să fie mai apt să domolească jocul cu Occidentul decât Szydlo.

Ea şi-a prezentat demisia Comitetului Politic al PiS, care a acceptat-o şi a propus candidatura lui Morawiecki, a declarat pentru presă o purtătoare de cuvânt a partidului, Beata Mazurek.

Ultimele luni au adus numeroase schimbări importante în situaţia internă şi internaţională, a spus Mazurek.

”Au evoluat de asemenea sarcinile, înscrise în marele nostru proiect de schimbare bună (...). Aceşti factori au antrenat necesitatea modificării componenţei Guvernului, inclusiv a conducerii lui”, a anunţat ea.

Răspunzându-le jurnaliştilor, ea a sugerat că schimbarea ar urma să permită o ameliorare a imaginii ţării în străinătate.

”Vedem cum suntem percepuţi în străinătate, care ne sunt relaţiile cu partenerii, de ce suntem susţinuţi, de ce suntem atacaţi, cum sunt percepute în străinătate acţiunile nu numai ale Guvernului, dar şi ale diverselor organizaţii”, a continuat ea, citând marşul de independenţă de la 11 noiembrie.

Accente rasiste şi xenofobe ale acestui marş au şocat Europa de Vest.

”Toate acestea au avut o influenţă în favoarea unei asemenea decizii”, a adăugat ea.

Remanierea la vârf a fost decisă ca ultim resort de către puternicul şef al PiS Jaroslaw Kaczynski, însă acceptarea demisiei premierului şi nominalizarea succesorului ei şi a Guvernului ţine de competenţa preşedintelui republicii Andrzej Duda, care provine din PiS.

”PERIOADĂ ÎNCREDIBILĂ”

Szydlo ar urma să ocupe un post de vicepremier pe lângă Morawiecki, a anunţat un adjunct al ministrului de Externe Jan Dziedziczak.

Prima sa reacţie după demisie a apărut pe Twitter. ”Aceşti ultimi doi ani au fost, pentru mine, o perioadă incredibilă, iar servirea Poloniei şi polonezilor o onoare. Mulţumesc”, a scris ea.

De câteva zile, ea părea conştientă de necesitatea de a-şi abandona funcţia, pe care a exercitat-o cu multă energie, însă fără să reuşească să-şi domine în întregime echipa - alcătuită din personalităţi puternice, independente şi inclusiv controversate.

Presa, mai ales cea apropiată opoziţiei, a evocat frecvent în ultima vreme posibila plecare din Guvern a ministrului Apărării Antoni Macierewicz, aflat în conflict de competenţe cu preşedinţia, şi a şefului diplomaţiei Witold Waszczykowski.

Viitorul premier polonez Mateusz Morawiecki, în vârstă de 49 de ani, este un fost bancher strălucitor şi un etatist hotărât.

Fiul unui fost opozant anticomunist radical, un istoric format la Universitatea Wroclaw (sud-vest), el a urmat apoi studii economice şi de drept în Statele Unite, în Germania şi în Elveţia, beneficiind de asemena de o largă cultură generală.

În 2015 el a renunţat la postul profitabil de preşedinte al Bank Zachodni WBK (grupul Santander) pentru a intra în Guvernul PiS ca ministru al Dezvoltării şi vicepremier.

În 2016 el a preluat de asemenea portofoliul Finanţelor.

În opinia şefei Partidului Nowoczesna (loberal, opoziţie) Katarzyna Lubnauer, plecarea lui Szydlo şi venirea lui Morawiecki ”nu schimbă mare lucru”, pentru că Jaroslaw Kaczynski este cel care va continua să conducă Guvernul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.