Social-democraţii germani au dat joi undă verde unor negocieri cu cancelarul german Angela Merkel în vederea formării unui guvern şi unei ieşiri din impasul politic actual, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 600 de delegaţi ai Partidului Social-Democrat (SPD) au aprobat o moţiune care deschide calea acestor negocieri exploratorii, dar al căror ”rezultat rămâne deschis”.

SPD poate să aleagă fie să intre într-un guvern cu conservatorii cancelarului în exerciţiu, într-o coaliţie, fie doar să susţină un guvern minoritar al lui Merkel fără să facă parte din el.

Potrivit DPA; Schulz a fost reales de Congres preşedinte al partidului, cu 81,9% din voturile exprimate. În martie el a fost ales preşedintele SPD cu 100%.

Preşedintele social-democraţilor germani a pledat joi, în faţa partidului său, reunit în Congres, în favoarea deschiderii unor negocieri cu Angela Merkel pe tema formării unui nou Guvern, însă punând condiţii ferme, în special cu privire la reforme în Europa.

”Nu trebuie să guvernăm cu orice preţ. Însă nu trebuie să refuzăm cu orice preţ să guvernăm”, a declarat Martin Schulz, fostul preşedinte al Parlamentului European (PE), în faţa a 600 de delegaţi reuniţi timp de trei zile, la Berlin.

”Ceea ce este decisiv este ceea ce putem noi impune” din programul electoral al social-democraţilor, a subliniat el, încercând astfel să-i convingă pe activiştii reticenţi să lege o nouă alianţă cu conservatorii germani.

DISENSIUNI

Subminat de o derută în alegerile legislative de la 24 septembrie, SPD a dat asigurări iniţial că vrea să treacă în opoziţie. El a refuzat o nouă alianţă cu conservatorii din Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi aliata ei bavareză Uniunea Creştin Socială (CSU), aşa cum a făcut în două rânduri, în 2005-2009 şi 2013-2017, cu Merkel la şefia Executivului.

Însă, după eşecul de luna trecută al unei încercări de formare a unui guvern între familia politică a cancelarului cu liberalii (FDP) şi Verzii, SPD a fost pus cu spatele la zid - mai există doar această opţiune de alianţă în Bundestag.

Conducerea partidului şi-a dat până la urmă acordul unor negocieri. Însă social-democraţii sunt împărţiţi în continuare şi ezită între o continuare a coaliţiei în exerciţiu - deci partciparea în guvern - şi susţinerea din afară a unui executiv conservator minoritar sau un refuz, caz în care ar provoca un scrutin anticipat.

Într-un îndelungat discurs, consacrat Europei, Martin Schulz a insistat asupra ”responsabilităţii” care revine SPD în perioade de criză politică.

”Vrem să purtăm discuţii fără prejudecarea rezultatului lor”, a subliniat el. ”Conţinutul contează, nu forma” unei eventuale înţelegeri, a insistat el.

Social-democraţii exercită presiuni asupra lui Merkel pe tema Europei.

STATELE UNITE ALE EUROPEI

Reluând impulsul european al campaniei prezidenţiale a şefului statului francez Emmanuel Macron, Schulz a declarat joi că vrea să construiască ”Statele Unite ale Europei” până în 2025, mulţumită punerii pe picioare a unei Constituţii europene ”care să permită o Europă federală”.

Este o idee primită cu răceală de cancalrul în exerciţiu.

Prioritate trebuie să fie acordată ”capacităţii de acţiune” a UE cu o mai bună cooperare a statelor până în 2025, şi ”nu definirii unui obiectiv” ca Statele Unite ale Europei, a declarat ea la Berlin.

În contextul în care Merkel nu a răspuns până acum propunerilor de reformă ale Franţei sau Comisiei Europene, Schulz şi-a exprimat în mod explicit susţinerea faţă de propunerile lui Macron.

”Avem nevoie de un ministru european al Finanţelor”, a declarat el.

”Nu avem nevoie de un diktat european la economii, ci de investiţii într-un buget al zonei euro”, a adăugat Schulz, în contextul în care conservatorii germani, ataşaţi ortodixiei bugetare, sunt foarte sceptici.

Merkel şi ai ei se tem de punerea pe picioare a unui asemenea buget comun, care poate să conducă la o mutualizare a datoriilor publice, o perspectivă pe care cancelarul în exerciţiu a catalogat-o drept o linie roşie.

O eventuală punere pe picioare a unui guvern condus de Angela Merkel, în urma acestei unde verzi a SPD; ar urma să dureze ceva timp.

Negocierile ar putea să intre în toi abia în ianuarie. În cazul unui acord guvernamental, acesta va fi supus aprobării activiştilor SPD, care sunt rezervaţi faţă de oportunitatea unei noi ”mari coaliţii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.