Mii de persoane au manifestat joi în Tunisia împotriva deciziei americane de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, iar parlamentari au îndemnat la o mobilizare naţională vineri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Iordania, sute de manifestanţi au ars fotografii ale preşedintelui Donald Trump şi drapelul american, în apropierea Ambasadei Statelor Unite la Amman.

”Fără ambasadă americană pe pământ iordanian”, au strigat unii.

S-a scandat, de asemenea, ”Moarte Israelului!”.

Manifestaţii de protest sunt prevăzute vineri în regatul haşemit, după rugăciunea musulmană săptămânală.

Câteva sute de persoane s-au adunat în centrul Tunisului, la apelul unor partide de stânga şi unor grupări islamiste, şi au strigat ”Suntem cu toţii palestinieni!” şi ”Trump, fii blestemat!”.

Între 100 şi 200 de manifestanţi, care au încercat să se îndrepte către Ambasada americană, au fost împiedicaţi de poliţie, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului.

Câteva zeci de microbuze de poliţie au fost mobilizate, iar toate drumurile din jur au fost închise temporar.

La Sfax, în zona central-estică, al doilea oraş din Tunisia, aproximativ 1.000 de manifestanţi au ieşit în stradă.

”Cu sufletul nostru, cu sângele nostru, ne sacrificăm pentru Palestina”, au scandat ei.

În Parlament, deputaţi au adoptat prin vot un text prin care cer ”puterilor arabe şi musulmane să-şi asume responsabilitatea istorică pentru ca decizia (americană) să nu fie adusă la îndeplinire”.

Ei au îndemnat ”întregul popor să participe larg la manifestaţia naţională” prevăzută vineri în Tunisia.

Puternica centrală sindicală UGTT şi Partidul islamist Ennahda, care face parte din coaliţia guvernamentală au îndemnat să se participe la această manifestaţie.

Taxiurile prevăd să arboreze un semn de solidaritate, iar sindicatul jurnaliştilor a decis să relanseze ”iniţiativa boicotării produselor americane şi sioniste”.

Alte proteste au avut loc în lumea musulmană, în Pakistan şi Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.