Agenţia franceză de achiziţii pentru apărare (DGA) a aprobat livrarea către forţele armate franceze a primului lot de 50 de rachete şi 20 de posturi de lansare din noul sistem MMP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Livrările au fost efectuate între 15 şi 23 noiembrie 2017. Noul sistem va înlocui treptat sistemele Milan, rachetele HOT montate pe vehiculele de luptă blindate (VAB) şi unele dintre rachetele ERYX. Acestea vor intra în serviciul unităţilor de infanterie şi cavalerie, precum şi al forţelor speciale din Forţele Terestre, Navale sau Aeriene franceze. Programul MMP va consta în livrarea a 400 de posturi de lansare şi 1.750 de rachete către toate categoriile de forţe ale armatei franceze, până în 2025. Primele livrări vor fi folosite pentru instruirea viitorilor utilizatori. Noile sisteme vor fi operaţionale încă din anul 2018.

DGA, care a acordat grupului MBDA contractul MMP în 2013, a aprobat livrarea sistemului către armata franceză în luna iulie a anului trecut, deblocând astfel producţia de serie. Procesele tehnico-operaţionale ce au avut loc la centrul de testare al DGA din Bourges din august până în octombrie 2017, cu sprijinul experţilor din cadrul Secţiei tehnice a Froţelor Terestre  (STAT), au subliniat performanţele excelente ale sistemului şi au confirmat că acesta a îndeplinit cerinţele operaţionale ale forţelor armate.

MMP beneficiază permanent de lecţiile învăţate din misiunile operaţionale recente, mulţumită contribuţiei experţilor armatei încă de la începutul dezvoltării sistemului şi până la obţinerea ultimelor aprobări necesare intrării în serviciul armatei franceze. Sistemul oferă capabilităţi "trage-şi-uita" şi "man-in-the-loop". Prima permite atingerea ţintelor fixe sau mobile fără intervenţia operatorului în timpul zborului rachetei. Cea de-a doua permite operatorului să schimbe ţintele după lansare, să regleze punctul de impact sau să redirecţioneze racheta; de asemenea, oferă posibilitatea de a trage la ţinte ascunse dincolo de câmpul vizual din linie dreaptă.

Sistemul de arme poate fi folosit atât ziua cât şi noaptea. Focosul său multifuncţional este eficient împotriva unei game largi de ţinte precum vehicule, blindaj, lucrări de infrastructură şi trupe. Precizia sa îi oferă posibilitatea de a lovi la o distanţă de peste 4.000 de metri, reducând la minimum riscul de daune colaterale. În ultimul rând, racheta poate fi trasă şi de la interior, o caracteristică crucială în lupta urbană. MMP poate fi utilizat şi de către luptători din cadrul trupelor de infanterie uşoară şi poate să fie echipat şi pe vehiculul de recunoaştere şi luptă blindat (EBRC) Jaguar, care urmează să fie livrat forţelor terestre franceze în 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.