Fostul director al Muzeului de Istorie Constanţa Constantin Chera a fost achitat joi, de Curtea de Apel Constanţa, după ce prima instanţă îl condamnase la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, aceeaşi decizie de achitare fiind luată şi în cazul fostului director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa Virgil Lungu, judecat în acelaşi dosar. Decizia instanţei este definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea de Apel Constanţa a decis să respingă joi, apelul formulat de DNA Constanţa împotriva deciziei Tribunalului Constanţa din aprilie 2016, prin care Constantin Chera a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, iar Virgil Lungu a primit o condamnare de un an şi jumătate cu suspendare pentru conflict de interese în formă continuată, instanţa admiţând apelurile formulate de cei doi.

Curtea de Apel a decis achitarea lui Constantin Chera şi Virgil Lungu, înlăturând şi obligarea celor doi la plata a câte trei mii de lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare către stat la instanţa de fond.

De asemenea, magistraţii au decis obligarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa la plata sumei de şase mii de lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat la instanţa de fond.

Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

Constantin Chera şi Virgil Lungu au fost trimişi în judecată, în noiembrie 2013, de către procurorii DNA.

Anchetatorii au stabilit că, în luna noiembrie 2008, în calitate de director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Constantin Chera a refuzat, în mod nejustificat, încheierea unui contract care avea ca obiect supravegherea şi cercetarea arheologică pe traseul lucrărilor la Autostrada A2 şi la centura ocolitoare a municipiului Constanţa, direct cu beneficiarul acestor servicii, împrejurare care ar fi produs un prejudiciu patrimoniului muzeului de 4.406.056,11 lei.

Constantin Chera a permis ca o altă persoană juridică, respectiv SC Deprom SRL, să se interpună şi să încheie contractul. În acest mod, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a devenit prestator de servicii în beneficiul societăţii comerciale menţionate, primind, în cadrul acestor relaţii contractuale, sume inferioare celor pe care le-ar fi dobândit dacă ar fi contractat direct cu beneficiarul lucrărilor prestate.

Virgil Lungu, în calitate de şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa, a înlesnit efectuarea unor activităţi comerciale de către SC Deprom SRL, societate asupra căreia avea atribuţii de control, atât sub aspectul activităţii prestate în domeniul arheologiei, cât şi sub aspectul încasării şi virării timbrului monumentelor istorice datorat din activitatea de librărie.

De asemenea, în perioada 8 iunie 2010 - 9 decembrie 2011, Virgil Lungu a emis 14 certificate de descărcare de sarcină arheologică, în baza rapoartelor de cercetare arheologică întocmite de Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa, unitate la care era angajat în acelaşi timp, mai spun procurorii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.