Festivalul de Psihanaliză şi Film, ediţia a VI-a, va avea loc în perioada 7 - 10 decembrie 2017, la Muzeul Ţăranului Român în Bucureşti, sub directoratul criticului de film Irina-Margareta Nistor. Invitatul în exclusivitate şi în acest an este Andrea Sabbadini, directorul European Psychoanalytic Film Festival (Londra, Marea Britanie).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul evenimentului va include o selecţie de scurtmetraje, un program adresat copiilor, filmul vintage, precum şi filme de lungmetraj de public şi de nişă, premiate la festivaluri internaţionale şi prezentate în proiecţii speciale în România. Filmele vor fi acompaniate de discuţii şi workshop-uri cu regizori, producători, actori sau critici de film, terapeuţi şi psihanalişti.

Festivalul îşi propune, ca în fiecare an, să orienteze publicul către valorile clasice şi întrebările esenţiale, la raportul cu cei din jur dar şi cu sinele. Să-i facă să reflecteze la fericire, căutarea frumosului şi a evoluţiei, încurajarea creativităţii şi a potenţialului de fericire din fiecare.

Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film este în fapt, proiecţia românească a European Psychoanalytic Film Festival, care are loc la Londra, o dată la doi ani.

Evenimentul de la Londra este prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci şi se afla deja la a VII-a ediţie, fiind organizat de Institutul de Psihanaliză de la Londra, din anul 2001.

Între filmele proiectate în festival vor fi "6,9 pe Scara Richter" (România 2016), în regia lui Nae Caranfil, "Baloane de curcubeu" (film cu probleme de cenzură în 1982), regizat de Iosif Demian, "Despre trup şi suflet" (Ungaria 2017, Ursul de Aur la Berlin), regizat de Ildikó Enyedi, "Micul Vampir" (Germania 2017), de Richard Claus, Karsten Kiilerich. 

Sâmbătă, de la ora 16.00, va fi proiectat filmul "Braşov 1987. Doi ani prea devreme" (România 2017), în regia lui Liviu Tofan, iar duminică, de la ora 16.30 - "Moartea domnului Lăzărescu", de Cristi Puiu, şi "L'amant double" (Franţa 2017), de François Ozon, de la ora 20.00. 

Psihanaliza se bazează pe teoria conform căreia experienţele de naştere, relaţii timpurii cu părinţii, sexualitatea, dragostea, pierderea şi moartea instalează în mintea noastră tipare sau modele de relaţionare. Într-o măsură mai mare sau mai mică, oricine este prins în relaţiile cu ceilalţi de tip arhaic, dar adânc instalate în mintea noastră. Prin psihanaliză ne putem trăi viaţa mai liber şi mai creativ.

La rândul său, cinema-ul, ca formă de cultură şi de exprimare ar trebui, într-o măsură mai mare sau mică, să răspundă nevoii de entertainment, celei de a urmări poveşti şi de a povesti, de a interacţiona cu alte culturi. Cinema-ul este un limbaj universal şi poate să acceseze un nivel profund al psihicului uman, să stimuleze nevoia de cunoaştere de sine şi să faciliteze răspunsul la întrebări importante.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.