Peste 400 de oameni au protestat miercuri seară în faţa Parlamentului, în timp ce în Camera Deputaţilor a fost dezbătută legea 303/2004 privind statutul magistraţilor. La un moment dat, au fost şi îmbrânceli între protestatari şi forţele de ordine, după ce mai mulţi manifestanţi au rupt cordonul de jandarmi, ieşind pe şosea şi blocând pentru scurt timp traficul. De asemenea, trei persoane au fost duse la Poliţie după ce doi manifestanţi au acuzat că au fost atinşi de maşina în care se afla un deputat. La ieşirea din Parlament, deputaţii au fost huiduiţi de către manifestanţi. Parlamentarii USR au ieşit cu lanternele telefoanelor aprinse şi s-au alăturat manifestanţilor, pe care i-au aplaudat, mulţumindu-le că au venit să împiedice adoptarea legilor justiţiei. Proteste au avut loc miercuri seară şi în Cluj-Napoca, unde oamenii au plecat în marş pe străzi, dar şi în Iaşi şi Sibiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Deputaţii, huiduiţi de protestatari la ieşirea din Parlament. Parlamentarii USR s-au alăturat manifestanţilor

Parlamentarii au fost huiduiţi, miercuri seară, la ieşirea din Parlament de către cei aproximativ 400 de manifestanţi. Parlamentarii USR au ieşit cu lanternele telefoanelor aprinse şi s-au alăturat manifestanţilor, pe care i-au aplaudat, mulţumindu-le că au venit să împiedice adoptarea legilor justiţiei.

La finalul dezbaterilor din Camera Deputaţilor, parlamentarii puterii au fost huiduţi de către manifestanţi, în timp ce parlamentarii USR au ieşit cu lanternele telefoanelor aprinse şi li s-au alăturat protestatarilor. 

"Vă mulţumim, contează foarte mult să veniţi aici, măcar am reuşit să nu avem votul final. Este performanţa tuturor că nu s-a ajuns la vot. Este trist că se întâmplă în aceste zile, în care regele a murit. Mesajul a fost de decenţă, dar domnul Dragnea dăduse ordin să se profite de aceste momente, sperând că societatea nu va reacţiona", a spus liderul USR, Dan Barna.

Traficul a fost oprit din nou, pentru scurt timp, pe bulevardul Naţiunile Unite, după ce un grup de protestatari a alergat spre o altă poartă, pe unde ieşeau parlamentarii cu maşinile. 

Manifestanţii  huiduie, suflă în vuvuzele şi scandează "PSD, ciuma roşie!", "Pui de hoţi şi de mafioţi!", "Elicoptere pentru hahalere!", "Hoţii", "Dragnea la puşcărie!", "Parlament penal, marş la tribunal!”,  "Justiţie, nu corupţie".

Un alt incident a avut loc în jurul orei 21.00, când două persoane au acuzat că o maşină în care se afla un parlamentar şi care a ieşit din curtea Palatului Parlamentului le-ar fi atins. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, poliţiştii Brigăzii Rutiere care acţionau pentru fluidizarea traficului în zona Palatului Parlamentului au intervenit  la momentul în care au observat un incident rutier în care au fost implicate trei persoane - doi pietoni si un şofer. "Toţi cei în cauză au fost duşi la sediul Brigăzii Rutiere pentru audieri şi pentru a se stabili situaţia de fapt", a precizat Sarca.

Incidente la protestele de la Parlament; numărul manifestanţilor depăşeşte 400

În Parcul Izvor, în faţa Palatului Parlamentului, numărul protestatarilor a crescut, depăşind 400.

FOTO - Inquam Photos / Liviu Florin Albei
FOTO - Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Manifestanţii  huiduie, suflă în vuvuzele şi scandează "PSD, ciuma roşie!", "Pui de hoţi şi de mafioţi!", "Elicoptere pentru hahalere!", "Hoţii", "Dragnea la puşcărie!", "Parlament penal, marş la tribunal!”,  "Justiţie, nu corupţie".

La un moment dat, protestatarii i-au împins pe jandarmi, au rupt cordonul şi au blocat bulevardul Naţiunilor Unite. Jandarmii s-au regrupat şi i-au împins pe manifestanţi în alveola din Piaţa Constituţiei, fiind deblocat traficul.

FOTO - Inquam Photos / Liviu Florin Albei
FOTO - Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Numărul forţelor de ordine mobilizate este impresionant.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, spune că nu au fost incidente, ci doar neînţelegeri în momentul în care manifestanţii au vrut să blocheze traficul rutier. El a spus că jandarmeria nu va tolera nici manifestaţiile violente, nici blocarea circulaţiei.

"Nu vom tolera manifestaţiile violente, nu suntem de acord cu blocarea traficului şi nu este permisă perturbarea activităţii instituţiilor publice. În rest, cei care vin vor beneficia de protecţia noastră", a afirmat Enache. Întrebat despre numărul jandarmilor mobilizaţi la protest, el a evitat să pronunţe o cifră, spunând că sunt "echipaje suficiente astfel încât să poată gestiona orice situaţie".

Miercuri seară, au loc proteste şi la Cluj-Napoca, unde zeci de oameni au mers în marş pe străzile oraşului, strigând "Justiţie, nu corupţie". "În acest moment legile Justiţiei sunt votate în plen. Dezbaterea a fost boicotată şi procedurile nu sunt respectate. Suntem în situaţia în care o gaşcă de infractori vor să treacă pe repede înainte legalizarea furtului", spun iniţiatorii protestului.

În Camera Deputaţilor se dezbate în continuare legea 303/2004 privind statutul magistraţilor. Şedinţa a fost întreruptă, pentru scurt timp, după ce deputaţii USR, revoltaţi de faptul că preşedintele de şedinţă nu le permite să îşi susţină amendamentele, s-au ridicat din bănci şi au mers în faţa Camerei purtând pancarte pe care scrie ”Hoţii”. De asemenea, liberalii au părăsit sala de plen.

Deputatul USR Cosette Chichirău a filmat din plenul Camerei, în timpul scandalului pe legile justiţiei şi a transmis live pe Facebook. La un moment dat, ea are un schimb dur de replici cu senatorul PSD Şerban Nicolae, care se afla în prima bancă în plenul Camerei Deputaţilor, ajungându-se la replici precum ”Hoţ”/”Nesimţită”; ”Am poză că sunteţi şofer”/ ”Am poză în care faceţi sex anal”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.