La Catedrala Mitropolitană din Timişoara a avut loc, miercuri, o slujbă de pomenire a Regelui Mihai I al României, ctitorul lăcaşului de cult, iar la pictura care îl înfăţişează pe acesta au fost aşezate două candele şi o carte de condoleanţe. Primii semnatari au fost mitropolitul Ioan Selejan şi vicepremierul Paul Stănescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O slujbă de pomenire a Regelui Mihai I al României a avut loc, miercuri, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, ctitorită de acesta.

La intrarea în Catedrală se află o pictură care îl reprezintă pe fostul suveran, iar lângă aceasta au fost aşezate două candele şi o carte de condoleanţe.

La slujba de pomenire de la Catedrala din Timişoara au participat mai mulţi preoţi şi credincioşi, dar şi vicepremierul României Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş Călin Dobra şi alte autorităţi.

„În urmă cu 75 de ani, Regele Mihai a fost la sfinţirea acestei Catedrale, a fost invitat de bănăţeni să vină la sfinţirea ei. L-au aşteptat cu inimile deschise şi cu dangăt de clopot. Astăzi, credincioşii din părţile Banatului îi petrec sufletul până la porţile Cerului, în rugăciune şi dangăt de clopot. Iubiţi credincioşi, am făcut această rugă pentru Regele Mihai, astăzi, pentru tot ce a făcut pentru ţară şi pentru Banat, de a ridica o asemenea catedrală, mândria Banatului şi a ţării. Am făcut apoi această pomenire şi în amintirea prieteniei sincere pe care a avut-o Regele Mihai cu Înalt Preasfinţitul Mitropolit Nicolae, care l-a primit cu bucurie în casa sa şi în această catedrală. De acum, amândoi se vor întâlni în patria de sus. Dumnezeu să-l ierte de tot ce a greşit ca om şi să-l răsplătească însutit pentru tot ce a făcut, pentru bănăţeni, pentru toţi românii şi pentru ca această ţară să fie întreagă. Ne-a lăsat moştenire această ţară întreagă. Mai este încă o lacrimă pe obrazul României şi acea lacrimă se cheamă Basarabia”, a spus mitropolitul Banatului ÎPS Ioan, după slujba de pomenire.

După slujbă, cartea de condoleanţe de la intrarea în Catedrală a fost semnată prima dată de mitropolitul Banatului ÎPS Ioan Selejan, apoi de vicepremierul Paul Stănescu şi preşedintele CJ Timiş Călin Dobra.

„Într-o zi însemnată, sărbătorim Sfântul Nicolae, am scris în cartea de condoleanţe că astăzi plângem moartea Regelui Mihai. E o zi tristă pentru noi toţi, pentru că în momentul în care a venit 30 decembrie 1947 ceva s-a rupt în toţi românii. Nu cred că e român care să nu fi simţit atunci ce se întâmplă cu ţara noastră. În ochii României există o lacrimă în continuare, mereu, Basarabia. Este un moment trist pentru noi toţi, nu ne rugăm decât ca Dumnezeu să-l odihnească, să-l ierte acolo unde se va duce şi noi să fim de fiecare dată să comemorăm lucrurile pe care le-a lăsat în urmă Alteţa Sa Regele Mihai”, a spus vicepremierul Paul Stănescu, după slujbă.

Catedrala Mitropolitană din Timişoara a fost construită în perioada 1936-1941 şi sfinţită la data de 6 octombrie 1946. La momentul sfinţirii au fost prezenţi Regele Mihai I, premierul de la acea vreme,

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.