Microsoft şi Qualcomm au prezentat primele laptopuri „always-on” care, datorită platformei Snapdragon, vor oferi o autonomie de peste 20 de ore.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noua gamă de laptopuri foloseşte platforma Snapdragon 835, cunoscută pasionaţilor de gadgeturi de la smartphone-urile de top. Prin montarea pe un laptop a unui procesor optimizat pentru dispozitivele mobile, Microsoft încearcă să ofere un produs hibrid care să ofere avantajele unei tablete combinate cu performanţa unui PC.

Noile laptopuri vor aduce o serie întreagă de avantaje, dar presupun şi câteva compromisuri.

Primul şi cel mai important aspect este cel al autonomiei. Graţie optimizărilor de consum pe care Qualcomm le-a făcut pentru smartphone-uri şi tablete, aceste procesoare vor oferi o autonomie, susţin cei de la Microsoft, de 20-22 de ore.

La fel de adevărat este faptul va exista o anumită diferenţă de performanţă între laptopurile cu Snapdragon şi cele care folosesc procesoarele Intel, spre exemplu.

Al doilea aspect important este conexiunea de date de care aceste laptopuri vor beneficia. La fel ca smartphone-urile ori tabletele, această categorie de PC-uri va putea folosi fie conexiunea wireless, fie 4G-ul.

Autonomia foarte mare şi conexiunea de date, care va compensa pentru momentele în care nu există o reţea wireless disponibilă, aduc avantajele tabletelor pe PC şi stau la baza denumirii „always-on PC” pe care Microsoft o foloseşte pentru această categorie de laptopuri.

Datorită platformei compacte Snapdragon şi a faptului că nu mai sunt necesare ventilatoare pentru răcire, noile laptopuri vor fi mai uşoare, mai subţiri şi la fel de silenţioase ca o tabletă.

Dincolo de diferenţele de performanţă ale platformelor hardware, restul compromisurilor vin din zona de software. Aceste laptopuri vor fi livrate cu o versiune specială de Windows 10 – Windows 10 S, care permite instalarea aplicaţiilor doar din magazinul oficial Windows Store.

Cei care doresc să poată instala aplicaţii din alte surse vor fi nevoiţi să facă upgrade la Windows 10 Pro, upgrade care deocamdată este gratuit.

Noile PC-uri cu procesoare Qualcomm vor rula majoritatea aplicaţiilor. În afară de aplicaţiile native, vor mai funcţiona, cu ajutorul unui emulator, aplicaţiile tradiţionale pe 32 de biţi.

Nu sunt suportate aplicaţiile native pe 64 de biţi în acest moment. De asemenea, nu există şi nu va exista nici pe viitor suport pentru programele care au nevoie de privilegii la nivel de kernel, precum antiviruşii.

Unul din primii reprezentanţi ai noii categorii de produse este NovaGo, al celor de la Asus. Cu un ecran de 13,3 inch, acesta va fi disponibil în două versiuni. Prima variantă, care are un preţ oficial de 600 de dolari, dispune de 4 GB memorie RAM şi 64 GB spaţiu de stocare. Cea de-a două oferă 8 GB memorie RAM şi 256 GB spaţiu de stocare pentru 800 de dolari.

Rezumând, noile „always-on PC-uri” pe care Microsoft, Qualcomm şi parteneri precum Asus, Lenovo, HP sau Dell le vor lansa aduc avantajelor tabletelor în lumea PC-urilor. Autonomia, conexiunea de date, lipsa ventilatoarele şi silenţiozitatea fac din aceste laptopuri o alternativă la tabletă aşa cum tableta a încercat, fără prea mare succes, să fie o alternativă la PC.

Dacă Apple şi-a promovat în ultimii ani tabletele ca înlocuitoare de PC-uri, acum Microsoft poate spune că noile PC-uri elimină nevoia unei tablete. Nu în ultimul rând, aceste laptopuri sunt răspunsul Microsoft la o altă ameninţare pentru Windows – chromebook-urile celor de la Google.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.