Regele Mihai a fost pentru mulţi dintre noi un model de responsabilitate şi patriotism, manifestate cu demnitate, cu discreţie şi cu hotărâre, a transmis marţi, printr-o scrisoare de condoleanţe, biroul prezidiului Academiei Române.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Academia Română a aflat cu profundă tristeţe vestea plecării în veşnicie, în data de 5 decembrie 2017, a Majestăţii Sale regele Mihai I, membru de onoare al Academiei Române, aşa cum au fost şi înaintaşii săi din Casa Regală a României. În cei 96 de ani de viaţă, regele Mihai a fost pentru mulţi dintre noi un model de responsabilitate şi patriotism, manifestate cu demnitate, cu discreţie şi cu hotărâre. Devenit rege la numai 6 ani, a dat dovadă de o disciplină şi un devotament ce anunţau vocaţia asumării unui destin greu, în vremuri dificile pentru istoria ţării şi a familiei Sale", se arată în scrisoarea de condoleanţe a Academiei Române.

Potrivit academicienilor, "Majestatea Sa a înţeles bine menirea dinastiei regale instituită pe pământ românesc de străbunicul său, regele Carol I. Misiunea Majestăţilor Lor, alături de poporul român: o ţară liberă şi independentă! Deşi foarte tânăr, a asumat destinul regal într-un moment istoric extrem de dificil pentru România şi pentru Europa întreagă. A fost nevoit să cunoască exilul. 45 de ani departe de naţiunea şi de patria pe care a iubit-o şi căreia i s-a devotat".

Revenirea în ţară, în 1992, a reprezentat un act de reparaţie istorică şi morală, aminteşte Academia Română. 

"Regele Mihai I şi Casa Regală Română au desfăşurat începând din acest an o consecventă activitate de promovare a valorilor noastre naţionale, demonstrând, astfel, asumarea în continuare a menirii sale istorice", transmite biroul prezidiului Academiei Române.

Regele Mihai I a murit marţi, la ora 13.00, ora României. La căpătâiul său s-a aflat, până în ultima clipă, principesa Maria. Majestatea Sa împlinise 96 de ani în 25 octombrie.

Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi depus în Holul de onoare a Castelului Peleş, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.

Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, iar înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Regală şi Patriarhală.

Începând de miercuri, vor fi deschise cărţi de condoleanţe la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta şi vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile.

Toţi cei care vor să depună flori, jerbe sau coroane o pot face începând de miercuri la intrarea principală a Palatului Regal din Calea Victoriei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.