Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, luni seară, la Antena 3, că punctul de vedere exprimat alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, faţă de declaraţia Departamentului de Stat al SUA a fost destinat în principal românilor. El a spus, însă, că "cine are urechi de auzit, să audă", apreciind că "cei la Departamentul de Stat probabil că vor fi un pic mai atenţi şi vor trebui să analizeze mai în profunzime, şi nu superficial, pe baza nu ştiu căror informaţii, din surse publice sau mai puţin publice, aceste chestiuni".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am avut o atitudine publică care, în principal, este destinată românilor, nu neapărat Departamentului de Stat, dar cine are urechi de auzit, să audă. Cred că şi cei de la Departamentul de Stat probabil că vor fi un pic mai atenţi şi vor trebui să analizeze mai în profunzime, şi nu superficial, pe baza nu ştiu căror informaţii, din surse publice sau mai puţin publice, aceste chestiuni”, a declarat Tăriceanu.

El a spus că a simţit că are o datorie faţă de români să nu tolereze astfel de situaţii şi a susţinut că tonul comunicatului pe care l-a semnat alături de Dragnea a fost "ales cu grijă", pentru a nu da impresia că vor o escaladare.

”Până la urmă, instituţia Parlamentului este cea care reprezintă suveranitatea cetăţenilor români şi acest lucru trebuie subliniat într-un mod civilizat pentru că noi suntem cei mandataţi să elaborăm legile şi aceste legi le elaborăm conform convingerilor politice validate de cetăţenii care ne-au votat”, a adăugat Tăriceanu.

În 27 noiembrie, Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept. "Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România  - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

O zi mai târziu, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, au dat publicităţii un comunicat în care susţin că ”Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei”.

”Dorim să subliniem că, în orice discuţie cu partenerii noştri trebuie să plecăm de la un principiu constituţional fundamental, acelaşi în SUA şi în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune. Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul României care urmăreşte să consolideze independenţa sistemului judiciar şi eliminarea influenţelor politice în funcţionarea justiţiei”, susţin Tăriceanu şi Dragnea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.