Prima Doamnă Brigitte Macron a botezat luni un bebeluş panda - născut dintr-un cuplu împrumutat de Beijing într-un gest tradiţional de prietenie - care se numeşte Yuang Meng ”împlinirea unui vis”, este gri şi alb-roz, pufos şi are peste şapte kilograme, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Împrumutarea părinţilor săi, în 2012 şi pe o perioadă de zece ani, s-a înscris în cadrul ”diplomaţiei panda”, un cadou pe care China îl foloseşte pentru a strânge relaţiile diplomatice cu alte ţări.

Naşterea, inedită în Franţa, cade la fix, cu puţin înainte de prima vizită a preşedintelui Emmanuel Macron în China.

În ţarcul lui, aşezat pe o mică estradă înconjurată de sticlă, bebeluşul panda, care s-a născut pe 4 august, a scos nişte mormăieli puternice, ceea ce a determinat-o pe naşa lui, evident surprinsă, să se îndepărteze râzând.

Pentru a-l boteza pe acest urs erbivor, un ”tezaur naţional chinez” şi un simbol viu al sufletului chinez, o mare ceremonie a fost organizată la grădina zoologică, în prezenţa ”naşei” sale, soţia preşedintelui francez, a adjunctului ministrului chinez de Externe Zhan Yesui şi a ambasadorului chinez în Franţa Zhai Ju.

În alegerea numelui, îngrijitorii de la rezerva însărcinată cu îngrijirea panda, în China, au propus prenume. Cel de Yuang Meng a fost selectat de către Prima Doamnă chineză, care i l-a propus apoi lui Brigitte Macron.

Donaţia de panda este folosită de China din secolul al VII-lea. De-acum, Beijingul îi împrumută ţărilor aliate pe o perioadă de maximul zece ani, în schimbul sumei de aproximativ un milion de euro pe an.

”Naşterea primului bebeluş panda în Franţa a fost un eveniment foarte aşteptat în China şi în Franţa”, a declarat adjunctul ministrului chinez de Externe citind un mesaj de felicitare din partea soţiei preşedintelui chinez Xi Jinping.

Naşterea şi ”botezul” ursuleţului panda simbolizează prietenia chinezo-franceză, ”care accede într-o nouă fază de dezvoltare”, a spus el.

”Mulţi francezi au urmărit importanţa acestei naşteri (...), ilustrarea unui dialog mereu fecund între cele două popoare”, a declarat Prima Doamnă franceză într-un discurs de câteva minute.

În 1973, Franţa a fost una dintre primele ţări care a primit un panda, după Statele Unite, în cursul unei vizite în China a lui Richard Nixon în 1972.

Şapte ţări europene şi 22 de ţări din lume găzduiesc urşi panda.

După Austria, Belgia şi Spania, Franţa este de altfel a patra ţară europeană care găzduieşte naşterea unui pui de panda, care figurează pe lista roşie mondială a speciilor vulnerabile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.