Valentina Alexandrescu, director în cadrul ANAD, a declarat pentru News.ro, după ce WADA a anunţat suspendarea acreditării Laboratorului Antidoping de la Bucureşti, că în această situaţie Agenţia Naţională Antidoping, trebuie să trimită probele recoltate la alt laborator.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Toate probele recoltate trebuie să le trimitem în altă parte. Au fost suspendate mai multe laboratoare şi au mai rămas doar câteva, iar toată lumea vrea acolo. Probele de sânge trebuie să ajungă în 72 de ore, iar dacă nu e un laborator din UE nu vor ajunge în timp util", a spus Valentina Alexandrescu.

Directorul din cadrul ANAD a revenit şi cu clarificări privind relaţia instituţională dintre ANAD şi Laboratorul Antidoping de la Bucureşti.

"Din august 2016, noi ne-am separat administrativ, la cererea WADA. Suntem două entităţi administrative separate. Am spus că lucrăm cu laboratorul nostru şi mă refeream la Laboratorul antidoping de la Bucureşti, dar cu care, după ce ne-am separat administrativ, lucrăm cu ei ca orice alt client. Trimiteam probele pentru analizare ca orice alt client al laboratorului", a explicat Alexandrescu.

Agenţia Mondială Andidoping (WADA) a anunţat suspendarea provizorie a acreditării Laboratorului antidoping de la Bucureşti din cauza nerespectării Standardului Internaţional pentru Laboratoare (ISL).

"Suspendarea provizorie, care a intrat în vigoare la 29 noiembrie 2017, interzice laboratorului de la Bucureşti efectuarea oricăror activităţi antidoping, incluzând toate analizele de urină şi sanguine. Suspendarea rămâne în vigoare până când procedurile disciplinare vor fi efectuate de o comisie independentă de disciplină, care va fi mandatată să facă recomandări preşedinţiei Comitetului Executiv al WADA, cu privire la situaţia acreditării WADA a laboratorului. În perioada suspendării provizorii, probele care nu au fost încă analizate la Bucureşti, probele aflate în procedură de confirmare şi orice probă pentru care a fost raportat un Rezultat Analitic Pozitiv trebuie transportate în singuranţă la alt laborator acreditat WADA. Acest lucru este necesar pentru a asigura o analiză continuă de înaltă calitate a probelor, care ajută la păstarea încrederii sportivilor în acest proces şi în largul sistem antidoping", se arată în comunicatul WADA. 

Laboratorul de Control Doping din România a fost fondat în august 1983 şi a funcţionat iniţial în structura oganizatorică a Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Sport. Laboratorul de Control Doping din România a primit acreditarea internaţională din partea WADA la 29 iulie 2009.

Laboratorul antidoping de la Bucureşti este al cincilea aflat în stare de suspendare după cele de la Bogota, Ciudad de Mexico, Lisabona şi Paris. Laboratotul de la Paris a fost suspendat de WADA la 24 septembrie, cel de la Bogota la 20 februarie, cel de la Ciudad de Mexico la 23 noiembrie 2016, iar cel de la Lisabona la 15 aprilie 2016.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.