Autorităţile olandeze anchetează pentru a stabili cum un acuzat al Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, croatul din Bosnia Slobodan Praljak, a putut să se sinucidă miercuri în faţa judecătorilor care tocmai îi confirmaseră condamnarea în apel, reşatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parchetul din Haga a anunţat că lansează ”la cererea TPIY” o anchetă cu privire la moartea lui Praljak. ”În cursul unei şedinţe a TPIY, domnul Praljak a înghiţit ceva şi a murit în urma” acestei acţiuni, a declarat parchetul într-un comunicat.

Ancheta urmează să stabilească înainte de toate dacă Slobodan Praljak a fost ajutat să se sinucidă. ”Pentru moment ancheta se va concentra asupra problemei sinuciderii asistate” şi asupra ”încălcării” reglementărilor cu privire la substanţe medicale, se arată în comunicat.

”Ancheta tocami a început, Parchetul nu poate să facă alte comentarii”.

Dramaticul incident a avut loc în cursul pronunţării hotărârii în apel împotriva a şase foşti lideri şi şefi militari ai croaţilor în Bosnia, acuzaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii în timpul conflictului croato-musulman (1993-1994), în cadrul Războiului din Bosnia-Herţegovina (1992-1995).

Imediat după anunţarea verdictului, care confirma condamnarea sa la 20 de ani de închisoare, Slobodan Praljak, în vârstă de 72 de ani, a declarat, în picioare, în faţa judecătorilor, cu o voce puternică ”Slobodan Praljak nu este un criminal de război, vă resping cu dispreţ verdictul”.

El a scos apoi din buzunar o fiolă şi a înghiţit conţinutul, provocând stupoare în sala de şedinţe. Avocatul său a pronunţat cuvântul ”otravă”, în timp ce şedinţa era suspendată şi soseau echipaje de urgenţă.

Puţin mai târziu, Nenad Golcevski, un purtător de cuvânt al TPI a anunţat decesul lui Praljak. ”Unul dintre cei şase acuzaţi în proces (...) a murit astăzi (miercuri) la spitalul HMC de la Haga”, unde a fost transferat după ce a ”băut un lichid în sala de şedinţe”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Agenţia de presă oficială croată Hina a fost mai directă. Praljak ”a murit într-un spital de la Haga după ce a băut otravă” în sala de judecată, a anunţat ea.

Cum se afla acuzatul în posesia unei fiole cu un lichid suspect în incinta tribunalului este un lucru necunoscut. Purtătorul de cuvânt al TPI a refuzat să ”comunice pe această temă”.

”SCENA CRIMEI”

Sala de judecată, teatrul dramei, a devenit o ”scenă a crimei”, iar poliţia olandeză a început să ancheteze.

Anterior, judecătorii l-au condamnat în apel, la 25 de ani de închisoare, pe fostul conducător al croaţilor în Bosnia Jadranko Prlici, împotriva căruia s-a cerut o pedeapsă la 40 de ani de închisoare.

El a fost găsit vinovat că a condus transferul de populaţii musulmane şi că a recurs la crime, violuri şi distrugere de bunuri civile cu scopul de a crea o ”mare Croaţie”.

TPI, cu sediul la Haga, s-a pronunţat miercuri pentru ultima dată, după aproape un sfert de secol consacrat judecării celor care au comis cele mai mari atrocităţi în Europa după al Doilea Război Mondial.

Jadranko Prlici, fost ”premier” al Herceg-Bosna, o entitate autoproclamată de naţionalişti croaţi din Bosnia, era judecat împreună cu alţi cinci foşti şefi ai acestei ”republici”, condamnaţi în primă instanţă la pedepse cuprinse între zece şi 20 de ani de închisoare, toate confirmate în apel miercuri.

Ei au fost găsiţi vinovaţi de o ”întreprindere criminală comună” vizând să impună o dominaţie croată.

În 2006, fostul şef al sârbilor din Croaţia, Milan Babici, în vârstă de 50 de ani, condamnat la 13 ani de închisoare din cauza atrocităţilor comise în timpul Războiului din 1991-1995 în Croaţia, s-a sinucis în centrul de detenţie TPI la Haga.

Milan Babici era al doilea deţinut al tribunalului care şi-a pus capăt zilelor, după alt sârb din Croaţia, Slavko Dokmanovici, în iunie 1998.

”NEDREPTATE MORALĂ”

”Satisfăcut” de condamnări, biroul procurorului TPI a îndemnat ”autorităţile judiciare croate” să ”traducă în justiţie cei mai înalţi funcţionari şi şefi militari pentru aceleaşi crime”.

Însă numeroşi croaţi consideră că Slobodan Praljak şi ceilalţi sunt eroi, iar sinuciderea lui Praljak a lăsat Croaţia în stare de şoc.

La anunţarea morţii sale, preşedinta croată Kolinda Grabar-Kitarovic şi-a întrerupt ”de urgenţă” o vizită în Islanda. În opinia ei, Praljak încarna ”adevărul pe care l-a apărat neobosit după război”.

Sinuciderea sa ”ilustrează mai ales profunda nedreptate morală faţă de cei şase croaţi din Bosnia”, condamnaţi miercuri de TPI, a declarat premierul croat Andrej Plenkovici. Iar această ”nedreptate” se extinde ”la poporul croat”, a apreciat el.

Locuitori croaţi ai oraşului Mostar, în sudul Bosniei-Herţegovina, au aprins miercuri seara lumânări şi i-au adus un omagiu lui Slobodan Praljak.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.