Guvernul a adoptat miercuri documentele referitoare la prima etapă a programului de înzestrare a Armatei "Transportor blindat pentru trupe 8x8".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În şedinţa de Guvern de miercuri, 29 noiembrie, a fost adoptată hotărârea prin care s-au aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferente etapei 1 a programului esenţial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8x8”, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma PIRANHA 5 şi a suportului logistic iniţial către General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH", anunţă Ministerul Apărării Naţionale.

Acordul de furnizare se face luând în considerarea calitatea de parte în documentele de cooperare cu firma GDELS a Companiei Naţionale ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanică Bucureşti S.A., unde se vor integra şi produce 197 de transportoare, precizează MApN, adăugând că "urgenţa operaţională este dată atât de actualul context geopolitic din regiunea extinsă a Mării Negre, cât şi de termenele asumate privind realizarea capacităţii operaţionale complete de către Brigada Multinaţională de la Craiova".

Conform datelor furnizate de MApN, transportorul blindat pentru trupe 8x8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum şi al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forţele Terestre Române. Acest vehicul asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice.

"Tehnica de luptă pe roţi aflată în prezent în dotare este de generaţie veche, fiind depăşită atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din punct de vedere al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecţia personalului, posibilităţile de observare, orientare, comunicaţii", explică instituţia.

Guvernul a semnat în 10 octombrie un memorandum cu General Dynamics pentru producerea de transportoare blindate 8X8 Piranha la Uzina Mecanică Bucureşti.

”Memorandumul de înţelegere şi Acordul de cooperare semnate între compania subordonată ministerului Economiei, Romarm - filiala UMB şi General Dynamics European Land Systems stipulează cooperarea pentru producerea şi livrarea de transportoare auto blindate Piranha 5, în diverse configuraţii, conform cu necesităţile de dotare ale armatei României”, a precizat atunci Ministerul Economiei.

Înţelegerea între părţile semnatare se va derula în două faze. În prima fază, UMB va subcontracta de la GDELS asamblarea şi fabricarea locală de componente pentru Piranha 5.

”Sub această formă de cooperare va fi livrată prima comandă de vehicule blindate, dintr-un total estimat la 227 de transportoare. Uzina Mecanică Bucureşti va propune iar General Dynamics va selecta până la 25 angajaţi pentru formare la unităţile sale, conform cerinţelor companiei americane”, se arată în comunicat.

Angajaţii UMB se vor şcoli la producătorul elveţian de transportoare blindate Mowag, care aparţine Diviziei de Transportoare Auto GDELS, o unitate de business a General Dynamics Corporation, potrivit iministerului.

”Documentele semnate cu General Dynamics profilează liniile directoare ale unui parteneriat strategic sustenabil, româno-american, în beneficiul industriei naţionale de apărare şi al obiectivelor de înzestrare ale armatei române. Fabricarea în comun a vehiculului blindat Piranha 5 va fi un impuls excepţional atât pentru relansarea şi retehnologizarea producţiei, cât şi pentru formarea şi perfecţionarea angajaţilor Uzinei Mecanice Bucureşti”, a afirmat atunci ministrul Economiei, Gheorghe Şimon.

De asemenea, General Dynamics va asigura retehnologizarea halei de producţie, pregătirea şi integrarea liniei de asamblare a UMB, potrivit Ministerului Economiei.

”În a doua fază, GDELS va constitui o societate română cu răspundere limitată (GDELS ROM SRL) care va iniţia formarea unei societăţi mixte române, împreună cu UMB. Acest joint venture va executa a doua comandă, în calitate de contractant principal, dacă legislaţia şi reglementările româneşti vor permite”, mai anunţa Ministerul Economiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.