Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat miercuri că ţara sa a devenit un stat nuclear deplin, după ce a testat cu succes un nou tip de rachetă capabilă să lovească oriunde în Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest tir de rachetă balistică intercontinentală (ICBM) puna capăt unei pauze de testare care durează de mai bine de două luni. El constituie o nouă sfidare la adresa preşedintelui american Donald Trump, care a dat asigurări că dezvoltarea unor asemenea capacităţi ”nu va avea loc”.

Prezentatoarea favorită a regimului nord-coreean Ri Chun-hee a apărtut la televiziunea oficială pentru a anunţa acest succes.

”Kim Jong-un a declarat cu mândrie că ne-am realizat în cele din urmă cauza istorică, realizarea unei forţe nucleare de stat, punerea la punct a unei puteri balistice”, a declarat ea.

”Sistemul de armament de tip ICBM Hwasong-15 este o rachetă intercontinentală echipată cu o ogivă grea, extrem de mare, capabilă să lovească totalitatea teritoriului continental american”, potrivit KCNA.

Potrivit Phenianului, racheta a atins o altitudine de 4.457 de kilometri înainte de a cădea la 950 de kilometri de locul de lansare.

”Marele succes al testului ICBM Hwasong-15 este o victorie care nu are preţ, obţinută de marele popor eroic” al Coreei de Nord.

Presa oficială vorbeşte despre cea mai sofisticată armă de până acum.

Un specialist occidental a apreciat că traiectoria ”în clopot”, pe verticală, sugerează că aceasta are o rază de acţiune de 13.000 de kilometri, suficientă pentru a atinge oricare dintre principalele oraşe americane.

DEZLĂNŢUIRE LA PHENIAN

Acest tir prezintă toate elemente pentru a reprezenta o sfidare la adresa preşedintelui Trump, care a anunţat recent impunerea unor noi sancţiuni Phanianului şi care a introdus Coreea de Nord pe lista americană a statelor care susţin terorismul.

Trump s-a arătat evaziv în răspunsul său iniţial, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU accepta să se reunească de urgenţă.

”Ne vom ocupa de asta”, a declarat pur şi simplu şeful statului american.

Este vorba despre al treilea tir reuşit de ICBM al Coreei de Nord.

În opinia lui David Wright, un expert în controlul armamentului de la Union of concerned scientists, parametrii zborului arată că racheta ”ar fi avut o rază de acţiune foarte suficientă să atingă Washington DC (capitala federală americană) şi orice parte a Statelor Unite continentale”.

Scene de dezlănţuire au avut loc în capitala nord-coreeană, strict controlată, unde locuitori s-au adunat în faţa unui ecran uriaş pentru a afla ştirile.

Jang Kwang Hyok, un locuitor în vârstă de 32 de ani, avea o întrebare pentru preşedintele american.

”Vreau să-l întreb pe Trump: veţi mai îndrăzni să mai fiţi ostil ţării noastre? Veţi continua să fiţi aşa, când Hwasong-15 va fi trasă împotriva teritoriului continental american?”.

Phenianul încă mai are de demonstrat că stăpâneşte tehnologia reintrării ogivelor din spaţiu în atmosferă. Însă specialiştii apreciază că Nordul este cel puţin pe punctul de a dezvolta o capacitate operaţională de atac intercontinetal.

POARTĂ DE IEŞIRE?

În comunicatul său oficial, Coreea de Nord subliniază că este de-acum o putere nucleară deplină şi întreagă şi o face în termeni care amintesc doctrina ”neutilizării prima” a armei atomice.

Armamentul nord-coreean ”nu va reprezenta vreo ameninţare la adresa vreunei ţări din regiune atât timp cât interesele Coreei de Nord nu vor fi puse în discuţie. Aceasta este declaraţia noastră solemnă”, scrie presa oficială.

Comunicatul nord-coreean oferă posibilitatea unei soluţionări diplomatice a crizei actuale cu Statele Unite, apreciază, la rândul ei, Melissa Hanham, o specialistă de la Institutul Middlebury.

”Poate că este o poartă de ieşire”, a scris ea pe Twitter. ”O modalitate de a spune că au obţinut ceea ce voiau, atât timp cât noi îi tratăm aşa cum vor ei să fie trataţi”.

Ea a îndemnat comunitatea internaţională să profite de ocazie. ”Diplomaţia merită riscul unui eşec. Să nu se discute cu ei ar însemna să li se dea timp să se consolideze”.

Tensiunile în centrul cărora se află ambiţiile atomice ale Phenianului s-au intensificat puternic după al şaselea test nuclear, pe 3 septembrie, cel mai puternic de până în prezent. Nordul a alarmat comunitatea internaţională prin lansarea unei rachete cu rază de acţiune ”intermediară” deasupra Japoniei.

Beijingul militează pentru un ”dublu moratoriu” - oprirea exerciţiilor militare comune ale Washingtonului şi Seulului în schimbul opririi programelor militare nord-coreene.

China nu a ratat această ocazie. Ea şi-a exprimat ”îngrijorarea puternică”, însă şi-a reiterat propunerea de compromis şi a îndemnat Wasingtonul şi Phenianul la dialog.

Washingtonul respinge ”dubla suspendare” şi a anunţat săptămâna trecută noi sancţiuni vizând un anumit număr de întreprinderi chineze care fac afaceri cu statul paria şi transportul maritim nord-coreean.

Preşedintele american a vorbit la telefon cu premierul japonez Shinzo Abe şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in după ultimul tir, subliniind asupra ameninţării mondiale pe care o reprezintă Coreea de Nord.

Trump este apropiat de Abe, însă relaţiile cu omologul său sud-coreean, pe care-l acuză de o politică de relaxare faţă de Phenian, sunt mai reci.

La Seul, unii sunt îngrijoraţi de o eventuală acţiune militară americană împotriva Nordului, care ar declanşa un război la scară mare.

Aproximativ zece milioane de persoane locuiesc la Seul, la 50 de kilometri de frontieră, în bătaia artileriei nord-coreene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.