Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), a declarat, sâmbătă, pentru Agenţia de presă News.ro, că „fiecare editor face ce vrea, atât timp cât face la el acasă”, iar editarea cărţilor lui Dan Voiculescu şi Adrian Năstase, ale căror lansări au stârnit controverse şi chiar un protest, vineri, la Târgul Internaţional de Carte de Învăţătură Gaudeamus, ar putea fi sau nu sancţionată, în urma unei Adunări Generale care va avea loc în februarie sau martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Preşedintele RAO, despre controversa stârnită de lansările cărţilor lui Voiculescu şi Adrian Năstase: Este o furtună artificială

Un grup de protestatari a contestat prezenţa la târgul Gaudeamus a lui Dan Voiculescu - care şi-a lansat cartea "Lupta politică", volumul II-, a lui Adrian Năstase şi Sorin Roşca Stănescu, foşti condamnaţi, care, după părerea lor, vorbesc despre "valori inversate" şi care nu ar trebui să fie în viaţa publică. Tinerii nemulţumiţi, având insigne cu #rezist, au strigat că aceştia sunt "satrapii ţării ăsteia", oameni din cauza cărora ei pleacă din ţară. După lansarea cărţii lui Dan Voiculescu la standul editurii RAO, Adrian Năstase şi-a lansat, la rândul lui, cartea „Sub zodia momentului”.

„Fiecare editor face ce vrea, atât timp cât face la el acasă. Asociaţia este totalitatea editorilor. Ea face ceea ce este intersecţia comună a tuturor membrilor. Asta e tot. Deci noi nu suntem puşi acolo ca să impunem un punct de vedere membrilor, ci dimpotrivă, să servim aspiraţiile membrilor, să găsim intersecţia intereselor şi să promovăm”, a spus Grigore Arsene, pentru News.ro.

În privinţa unei eventuale sancţionări a editurii RAO pentru editarea celor două cărţi, Grigore Arsene a spus că va putea fi făcută sau nu, în urma unei Adunări Generale care va avea loc, probabil, în februarie sau martie.

„Rămâne de discutat, dacă Adunarea Generală hotărăşte aşa ceva (sancţionarea editării celor două cărţi, n.r.). Asta nu pot să fac eu, eu nu sunt despotul editorilor. Va fi o Adunare Generală obişnuită, o să vă informăm, probabil în februarie – martie”, a spus preşedintele AER.

În legătură cu demisia Lidiei Bodea, directorul general Humanitas, din conducerea Asociaţiei Editorilor din România în semn de protest faţă de lansarea de vineri, la Gaudeamus, a cărţii lui Dan Voiculescu, Grigore Arsene a spus că demisia acesteia va fi efectivă după Adunarea Generală de la începutul anului viitor, dacă şi-o menţine.

„Şi-a dat demisia din conducerea Asociaţiei, din Comitetul Director”, a clarificat el. „Punctul meu de vedere este statutar. Va fi o şedinţă a Consiliului Director în decembrie, după care toată presa va primi un comunicat, iar demisia va fi efectivă după adunarea generală de la începutul anului viitor, dacă şi-o menţine. Nu e motiv de atâta agitaţie”, a adăugat Grigore Arsene.

La primul eveniment public al lui Dan Voiculescu de la ieşirea din închisoare - lansarea cărţii “Lupta politică”, vol.II, apărută la editura RAO, au fost prezenţi pensionari veniţi să-i mulţumească, să-i ceară autografe şi să-l aplaude pe autor. Familia i-a fost alături. Invitaţi să vorbească la lansare au fost Sorin Roşca Stănescu, “colegul meu de celulă”, aşa cum l-a numit Dan Voiculescu înaintea lansării, Adrian Năstase, primul vorbitor, care i-a mulţumit lui Dan Voiculescu, la fel şi Victor Ciutacu, Bogdan Chirieac. Un protestatar a adus un sul de hârtie igienică şi a fost oprit de şeful serviciului de pază.

Ulterior, într-o scrisoare publicată pe Facebook şi adresată preşedintelui şi directorului executiv al AER, Lidia Bodea şi-a anunţat demisia din calitatea de membru al Comitetului Director al Asociaţiei Editorilor din România.

„Este o hotărâre pe care o iau tocmai pentru că nu am reuşit să răspund aşa cum mi-aş fi dorit încrederii acordate de către cei care m-au votat şi care au considerat că prezenţa mea în Consiliul Director va fi o garanţie a respectării statutului AER. Din păcate, de câtăva vreme constat că, deşi primul chemat să asigure respectarea statutului, Consiliul Director pare a fi primul dispus să-l ignore, cel puţin în punctele în care acesta vorbeşte despre «prestigiu, imagine, conduită ireproşabilă, criterii calitative şi nu cantitative, spirituale şi nu comerciale, departe de orice ingerinţe sau presiuni de ordin politic, ideologic, naţionalist-şovin»”, a scris directorul general al editurii Humanitas.

"Nu-mi fac iluzia că gestul meu va schimba foarte mult lucrurile, dar îl prefer lipsei de reacţie şi tradiţionalului «să-nchidem ochii». Suntem în plin târg de carte şi vede prea multă lume ceea ce noi, înăuntrul Asociaţiei, preferăm să ne prefacem că nu vedem: vi se pare că, lansând astăzi la ora 14.00 paginile cu titlul «Lupta politică», autor Dan Voiculescu, comentată de Dan Puric, Adrian Năstase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Roşca Stănescu, Mugur Ciuvică şi Victor Ciutacu, editura RAO slujeşte «prestigiul şi conduita ireproşabilă» a editorului român, «departe de orice ingerinţe de ordin politic, ideologic, naţionalist-şovin»?", a continuat Lidia Bodea.

"În discuţie nu e, desigur, dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place şi de a-şi comenta fapta editorială cu cine-i place. În discuţie e însă moralitatea. Mai există şi aşa ceva pe lume. În numele cenzurii morale, noi nu umblăm goi pe stradă. Iar în raport cu ea, ceea ce se-ntâmplă acum la Gaudeamus e mai mult decât poate suporta bunul simţ: este expunerea urâţeniei în mijlocul unei mulţimi care a venit acolo pentru splendoare, nu pentru abjecţie".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.