Miliardarul şi sentorul rus Suleiman Kerimov - un apropiat al lui Vladimir Putin pe care Kremlinul s-a angajat să-l apere - a fost inculpat de un judecător de instrucţie de la Nisa, miercuri, sub acuzaţia de spălare de bani şi fraudă fiscală şi a fost plasat sub control judiciar strict, fiindu-i interzis să părăsească regiunea Alpes-Maritimes, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El este obligat să-şi predea paşaportul rus autorităţilor franceze şi să plătească o cauţiune în valoare de cinci milioane de euro, a declarat pentru AFP procurorul Republicii de la Nisa Jean-Michel Prêtre.

Kerimov, a cărui arestare luni, pe aeroportul din Nisa, a provocat furia Moscovei, are totodată obligaţia ”să se prezinte de mai multe ori pe săptămână” la serviciile de poliţie şi interdicţia de a intra în contact cu anumite persoane cu legătură cu dosarul.

Parchetul a cerut să fie plasat în detenţie provizorie, însă judecătorul l-au eliberat, iar detenţia a decis să-i impună acest control judiciar strict.

Kerimov este suspectat că şi-a însuşit mai multe proprietăţi învecinate pe Peninsula Cap d'Antibes, un paradis al miliardarilor, prin achiziţii succesive realizate sub un nume de împrumut şi la sume subevaluate.

El ar putea să fie nevoit să ramburseze ”mai multe zeci de milioane de euro” fiscului francez, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Omul său de bază în Hexagon, un francez, a fost de asemenea inculpat. Alte trei persoane arestate preventiv urmează să fie convocate ulterior de un judecător, a precizat o sursă apropiată dosarului.

Dosarul, aflat în instrucţie de trei ani, a condus deja la confiscări, o percheziţie în februarie şi la inculpările unui avocat specializat în fiscalitate de pe Coasta de Azur şi a doi oameni de afaceri elveţieni.

Odată cu inculparea lui Kerimov, justiţia franceză l-a lovit şi mai puternic. Miliardarul deţine un paşaport diplomatic, pe care acesta nu l-a folosit luni, când se afla în voiaj din motive private.

Însărcinatul cu afaceri francez la Moscova a fost convocat după ce Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat o rezoluţie care denunţă o încălcare a Convenţiei de la Viena cu privire la imunitatea diplomatică.

”Statutul de senator al lui Suleiman Kerimov şi faptul că este un cetăţean al Rusiei constituie un gaj că vom întreprinde toate eforturile posibile, eforturi maxime cu scopul de a-i proteja interesele juridice”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Domnul Kerimov beneficiază de o imunitate faţă de jurisdicţia penală străină doar pentru faptele pe care le-a săvârşit în exerciţiul funcţiilor sale”, a reacţionat Quai d'Orsay.

A 21-A AVERE DIN RUSIA

În urma unei banale anchete cu privire la un trafic de stupefiante a fost direcţionată pe această pistă poliţia franceză, intrigată de veniri şi plecări cu bani lichizi ale secretarului avocatului fiscalist din Antibe Philippe Chiaverini.

Clasat drept al 21-lea cel mai bogat om din Rusia de revista Forbes - care-i estimează patrimoniul la şapte miliarde de dolari (şase miliarde de euro) -, oligarhul în vârstă de 51 de ani este un obişnuit al Coastei de Azur.

În septembrie, Nice-Matin a dezvăluit că vila "Hier" de la Cap d'Antibes, evaluată la 150 de milioane de euro şi al cărei proprietar ocult era bănuit că este Kerimov, a fost vizată de o confiscare penală. Într-un drept de răspuns, finanţistul elveţian Alexandre Studhalter a anunţat un recurs şi a dezminţit că este marioneta lui Kerimov.

Numele altui întreprinzător elveţian, Philippe Borghetti, apare de asemenea în dosar. La fel ca Chiaverini şi Studhalter, el este inculpat pentru spălare de bani şi fraudă fiscală, ceea ce respinge ”cu cea mai mare energie”, potrivit avocatului său Philippe Soussi.

Originar din Daghestan, o republică rusă vecină cu Cecenia, Kerimov a făcut avere la prăbuşirea URSS.

El a deţinut părţi la numărul unu mondial al îngrăţămintelor agricole Uralkali şi a controlat clubul de fotbal daghestanez Anji Mahacikala, pe care l-a ridicat pentru o vreme la vârf, cumpărând jucători de prim plan precum camerunezul Samuel Eto'o sau brazilianul Roberto Carlos.

În urma unor importante pierderi financiare, el a cedat cea mai mare parte a activelor şi deţine de-acum, împreună cu familia, producătorul de aur Polyus.

El a fost deputat al Partidului LDPR (ultranaţionalist), înainte să reprezinte Daghestanul în Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.