Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a prezentat vineri scuze Turciei, în urma unui ”incident” la un exerciţiu în Norvegia, în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan susţine că a fost prezentat ca un ”inamic”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prezint scuzele mele pentru ofensa cauzată. Incidentele au fost rezultatul acţiunilor unui individ şi nu reflectă opiniile NATO”, explică Stoltenberg într-o declaraţie scrisă.

”Turcia este un aliat stimat al NATO, care aduce contribuţii importante la securitatea Alianţei”, a insistat Stoltenberg, un fost premier norvegian.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că i-a retras pe militarii turci care participau la acest exerciţiu - bazat pe simulări pe computer -, afirmând că a fost prezentat ca un ”inamic” joi.

Exerciţiul - care nu implica manevre ale trupelor la sol şi care era menit să testeze structura de comandament a Alianţeoi - a avur loc în Centrul de Război Interarme al NATO de la Stavanger, în sud-vestul Norvegiei.

”Individul în discuţie a fost retras imediat din exerciţiu de la Centrul Interarme de Război, iar o anchetă este în curs. Era o recrută civilă, în subordinea Norvegiei şi nu o angajată a NATO”, a explicat Stoltenberg în această declaraţie - foarte neobişnuită.

”Le va reveni autorităţilor norvegiene să decidă dacă este necesară o acţiune disciplinară” împotriva acestei pesoane, iar ”NATO a fost în contact cu autorităţile norvegiene pe aceast subiect”, a adăugat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Preşedintele Erdogan a declarat că ”un fel de «tablou al inamicilor»” a fost afişat în timpul exerciţiului. ”În acest tablou, era o fotografie (a fondatorului Republicii turce Mustafa Kemal) Atatürk şi numele meu. iată care erau ţintele”, a declarat el într-un discurs televizat la Ankara.

Aflând acest lucru, ”am dat ordin să se retragă fără întârziere cei 40 de militari ai noştri” care luau parte la manevre, a continuat şeful statului turc.

”Nu este posibil să existe o asemenea concepţie a unei alianţe”, şi-a exprimat el nemulţumirea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.