Conservatorii, liberalii şi ecologiştii germani şi-au reluat vineri negocierile-maraton în vederea formării unui guvern - după ce nu au reuşit să ajungă la un acord în noaptea de joi spre vineri şi în faţa riscului unor alegeri anticipate -, un pariu riscant pentru Angela Merkel, care-şi joacă viitorul politic în aceste noi negocieri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După o lună de negocieri laborioase, cele patru partide politice - CDU, CSU, FDP şi Verzii - care încearcă să pună pe picioare o coaliţie au decis, până la urmă, în noaptea de joi spre vineri, să-şi prelungească discuţiile peste 16 noiembrie, data-limită stabilită anterior de cancelarul în exerciţiu.

Dacă va fi necesar, aceste negocieri - care au loc cu uşile închise, într-o atmosferă tensionată - vor continua ”pe timpul întregului weekend”, a declarat un conservator bavarez (CSU), Alexander Dobrindt.

Cu puţin înainte de reluarea lucrărilor, vineri dimineaţa, Angela Merkel a recunoscut că viitoarele şedinţe vor fi ”cu siguranţă dure”, dar, ”în pofida dificultăţilor (...), merită efortul să mergem într-un tur doi” al discuţiilor, şi anume pe tema arzătoare a migraţiei, în care luptă conservatorii şi ecologiştii.

MERKEL, CU SPATELE LA ZID

Angela Merkel este pusă cu spatele la zid.

În cazul în care liderii consevatorilor nu reuşesc să elaboreze o foaie de drum în vederea guvernării cu Partidul Liberal (FDP) şi Verzii, germanii vor fi nevoiţi, fără vreun dubiu, să se întoarcă la urne, un scrutin care poate marca sfârşitul politic al cancelarului.

Însă perspectiva unor alegeri nu încântă pe nimeni, pentru că riscă să furnizeze aliaţi extremei drepte.

Alternativa pentru Germania (AfD) - cu discursul ei antimigraţie, antiislam şi anti-Merkel - şi-a făcut o intrare deranjantă în Bundestag (Camera Deputaţilor), cu 92 de mandate.

Exact pe tema migraţiei - un subiect-far în Germania după afluxul refugiailor din 2015 - ar putea să eşşueze negocierile, din cauza poziţiilor ideologice la antipozi.

”Noi am încercat să construim punţi, însă până acum am eşuat, din nefericire”, a recunoscut Wolfgang Kubicki, liderul grupului parlamentar liberal.

În faţa ascensiunii AfD şi a presiunii conservatorilor din partidul ei, Angela Merkel a promis o schimbare serioasă de poziţie în domeniul primirii solicitanţilor de azil, după ce a decis să deschidă porţile ţării celor peste un milion de azilanţi în 2015-2016.

Familia sa politică vrea să limiteze numărul unor noi solicitanţi de azil la aproximativ 200.000 pe an.

În pofida sperietorii AfD, care le-a luat numeroase voturi în scrutinul de la 24 septembrie, conservatorii fac din această problemă o chestiune de principiu.

Deosebit de spinoasă, problema reîntregirii familiei se află în centrul unei aspre bătălii.

Ecologiştii cer o reluare, anul viitor, a reîntregirii familiei refugiaţilor care nu au obţinut un titlu de sejur pe o perioadă de un an care poate fi prelungită - protecţia subsidiară.

Conservatorii şi liberalii refuză categoric.

Or Verzii refuză la rândul lor să cedeze un milimetru, considerând că au făcut suficiente compromisuri în alte dosare, şi anume cu privire la renunţarea la cărbune şi la motoarele cu combustie.

Politica fiscală şi o eventuală suprimare a unui impozit introdus în vederea susţinerii regiunilor defavorizate din fosta RDG, rămân de asemenea un măr de discordie.

Nimic nu a scăpat în presă despre eventuale progrese concrete, iar negociatorii dezbat de asemenea dosarele Europei şi mediului.

”CAMPIOANĂ A SCENARIILOR”

Vineri, imediat după ora locală 4.00 (5.00, ira Rimâniei), după 15 ore de negocieri fără încetare, reprezentanţii politicii aveau expersii faciale ferme.

”Fronturile s-au înăsprit”, a declarat Wolfgang Kubicki. "După patru săptămâni (de negocieri), nu am avansat în punctele esenţiale”, a spus el.

La rândul său, Partidul Social Democrat (SPD), care a ales să treacă în opoziţie după un eşec răsunător în alegerile din septembrie, nu a menajat-o deloc pe Merkel, care refuză, o acuză social-democraţii, să tranşeze.

”Cancelarul lui aproape (...) face ceea ce face mereu: se uită”, a denunţat liderul SPD Martin Schulz.

În opinia sa, ”campioana scenariilor (...) creşte presiunea pentru ca cea mai mică reuşită să ne fie vândută ca un mare succes”.

La fel ca Schulz, numeroşi observatori apreciază că Merkel se foloseşte de avantajul pe care i-l dă o rezistenţă dovedită în mai multe rânduri la summiturile europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.