Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, a declarat miercuri, referitor la raportul MCV, că România mai are încă restanţe în ceea ce priveşte îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, dar a precizat că acestea vor fi îndeplinite în perioada următoare, astfel încât ţara noastră să nu se mai afle sub monitorizare începând de anul viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Cuvintele care se degajă la prima citire (a raportului MCV - n. red.) sunt acelea de transparenţă, de continuare a reformelor, de responsabilitate, lucru pe care îl facem şi noi acum, şi de o continuare a discuţiilor între autorităţi. Deci eu cred că printr-o mai mare colaborare între toate autorităţile care sunt implicate în acest proces fără îndoială în anul 2018 raportul MCV va arăta că într-adevăr Mecanismul de cooperare şi verificare pentru România să fie ridicat”, a declarat Florin Iordache.
 
El a susţinut că o parte dintre condiţionalităţile impuse de Comisia Europeană României au fost deja îndeplinite, o parte sunt în curs de îndeplinire, iar altele, care înseamnă legislaţia şi colaborarea instituţională între autorităţi, sunt acum în desfăşurare.
 
”Codul de conduită a fost adoptat, sunt alte chestiuni care vizează colaborarea instituţională şi punerea în concordanţă cu deciziile CCR, deci, dacă citim foarte atent acest raport eu nu pot decât să remarc faptul că sunt foarte multe lucruri îndeplinite. Într-adevăr avem şi restanţe, dar fără îndoială în perioada următoare toate aceste restanţe vor fi îndeplinite astfel încât obiectivul României în acest moment că în anul 2018 MCV pentru România să fie ridicat”, a mai spus Iordache.
 
Deputatul social-democrat a mai spus că, dacă va fi cazul, România va consulta Comisia de la Veneţia în privinţa modalităţii de numire a procurorilor de rang înalt, aşa cum recomandă raportul MCV.
 
”Dacă va fi necesar sau, aşa cum recomandă şi în raport, se vor modifica anumite prevederi şi trebuie să solicităm un punct de vedere al Comisiei (de la Veneţia – n. red.), fără îndoială vom îl solicita, în ceea ce priveşte numirea procurorilor de rang înalt. Dar dacă, aşa cum s-a văzut în toate amendamentele, cât şi în proiectul legii, nu se modifică modalitatea de numire a procurorilor de rang înalt, nu este necesar să solicităm un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia. Dar, rept, dacă vor fi modificări şi se va impune solicitarea unui punct de vedere, fără îndoială îl vom cere”, a conchis Florin Iordache.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.