Gabriela Firea a prezentat marţi proiectele culturale deja asumate de Direcţia de Cultură a Primăriei Capitalei şi de Comisia condusă de academicianul Răzvan Theodorescu pentru a marca Centenarul Marii Uniri şi a precizat că este vorba despre numeroase expoziţii, inaugurarea unui parc, pentru că „avem nevoie de spaţiu verde în oraş”, despre patru monumente de for public, o Regată dedicată care va fi organizată pe Tamisa şi Dâmboviţa, iar o şcoală va primi numele unui personaj emblematic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul Capitalei a ţinut să precizeze că evenimentele care vor avea anul viitor vor fi destinate bucureştenilor, dar şi turiştilor, copiilor, tinerilor, adulţilor şi seniorilor, dar şi „tuturor gusturilor”.

„Ne dorim să fie o sărbătoare a noastră, a tuturor. Şi nu doar cum, probabil, din păcate, în anumiţi ani, se organizau evenimente mai degrabă pentru elită. Elita oricum va organiza aceste momente - şi simpozioane, şi forumuri - dar cred că trebuie să coborâm lângă oameni, în stradă”, a declarat Gabriela Firea.

O idee despre care primarul crede că va fi apreciată de bucureşteni este inaugurarea unui parc în 2018. „Avem nevoie de spaţiu verde cât mai mult în Capitală. Nu suntem pe un loc fruntaş din această perspectivă şi cred că trebuie să aducem această sărbătoare în toate domeniile”.

Parcul Centenar, aşa cum este numit, se va afla în zona Pieţei Eroilor şi va avea o suprafaţă de aproximativ 1,2 hectare. 

În plus, o şcoală din Bucureşti îşi va schimba titulatura şi va purta numele unui personaj istoric emblematic, a mai anunţat Firea, fără a da mai multe detalii.

Pe parcursul întregului an vor fi realizate şi dezvelite patru monumente de for public, care se află în lucru - Henri M. Berthlot, regele Ferdinand I, I.C. Brătianu şi regina Maria.

Vor fi deschise zeci de expoziţii tematice, vor avea loc lansări de filme documentare, spectacole de teatru, albume şi cărţi despre Marea Unire şi personalităţile care au marcat acest eveniment, spectacole folclorice. În plus, Centenarul va fi marcat şi de emisiuni filatelice speciale.

Firea a mai anunţat că au fost încheiate parteneriate cu primării ale unor oraşe-simbol din ţară, „pentru a realiza împreună evenimente, vizite la muzee, la teatre şi la toate celelalte proiecte”.

Muzeul Municipiului Bucureşti va amenaja spaţiile din holul Primăriei, clădire care va fi vizitată şi cu ocazia acestor evenimente, cu opere din pinacotecă, din patrimoniul MMB şi comandate artiştilor contemporani.

Muzeul va realiza trei proiecte cinematografice cu materiale remontate, din Arhiva Naţională de Filme şi din colecţii private. Filmele vor fi proiectate în cadrul expoziţiei «Fizionomii edificatoare. Toţi în unu. Povestea unui proiect de ţară», care va fi deschisă vineri şi va putea fi vizitată până pe 28 februarie 2019.

Muzeul Naţional al Literaturii Române propune „Povestea capitalelor surori: Paris Bucureşti” - întâlniri culturale, apariţia seriilor „Scriitorii Centenarului” şi „Scriitoarele Marii Uniri”, şi mai multe expoziţii itinerante precum „Intelighenţie şi Identitate Românească” şi „Regina-soldat”.

Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti - Creart pregăteşte „Grădina Marii Uniri - Bucureşti”, o instalaţie botanico-arhitecturală care va fi prezentată la Chelsea Flower Show (mai 2018) şi în Capitală (septembrie 2018).

Marea Unire va fi celebrată şi „metaforic”, prin lansarea la apă, în cadrul a două evenimente distincte, unul la Londra şi altul la Bucureşti, a unei flotile alcătuite din ambarcaţiuni care vor reprezenta regiunile istorice ale României Mari. Evenimentul „Regata Marii Uniri pe Dâmbovita şi Tamisa” este realizat în colaborare cu ICR Londra şi Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23.

Piaţa Arcului de Triumf va deveni Piaţa Centenarului, care, în 2018, va găzdui 12 expoziţii lunare de fotografii, pentru marcarea momentelor unirii provinciilor - ianuarie, martie, iunie şi decembrie.

O altă reconstituire va avea loc pe Dealul Mitropoliei - „Alegerea lui Cuza la Bucureşti”.

Va fi reluată seria de evenimente „Luna Bucureştilor”, una dintre cele mai importante sărbători din oraş, în perioada 1935 - 1939. Astfel, vor avea loc concerte, vor fi deschise expoziţii, în diverse puncte din Capitală.

Centrul cultural al municipiului Bucureşti - Arcub propune „100 de cântece pentru 100 de ani”, spectacol folcloric la care vor participa cântăreţi români şi moldoveni şi care va fi transpus pe DVD; un spectacol-eveniment, teatru istoric, „Femeile care au făcut România Mare”.

Teatrele Odeon, Ţăndărică, Excelsior, Evreiesc, „Constantin Tănase”, „Ion Creangă” şi al Dramaturgilor Români, dar şi Centrul Cultural „Palatele Brâncoveneşti” şi Biblioteca Metropolitană Bucureşti vor organiza diverse evenimente pentru a marca Centenarul Marii Uniri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.