USR a depus în Parlament un set de propuneri ce vizează modificarea legislaţiei electorale, printre măsurile propuse fiind reducerea pragului electoral pentru toate tipurile de alegeri, precum şi reducerea numărului necesar de semnături pentru înregistrarea unei candidaturi. Reprezentanţii USR consideră că aceste măsuri vor duce la o „reînnoire a clasei politice”, de care societatea are nevoie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentarii USR propun scăderea pragului electoral şi a numărului necesar de semnături pentru înscrierea în alegeri astfel încât să încurajeze implicarea în politică a cetăţenilor şi să asigure o mai mare reprezentare a diversităţii de voci din societatea românească. Setul de patru propuneri legislative modifică regulile electorale pentru alegerile locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale.

„Am observat, în ultimii 20 şi ceva de ani, că participarea politică a cetăţenilor este din ce în ce mai scăzută. La fel şi participarea lor la vot. Noi credem că acest lucru ar veni dintr-o lipsă de reprezentare pe care cetăţenii au resimţit-o la nivelul politicii. Şi credem că acest lucru se întâmplă pentru că, pentru foarte mulţi oameni, politica a devenit ceva murdar”, a declarat, luni, Florina Presadă, senator USR, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pentru alegerile locale, USR eliminarea pragului de 5% şi înlocuirea lui cu coeficientul electoral obţinut prin împărţirea numărului total de voturi valabil exprimate la numărul de mandate de consilieri. Repartizarea mandatelor ar urma să se facă la fel ca şi în legislaţia actuală doar că se elimină limitarea distribuirii locurilor doar celor care obţineau voturi peste un anumit prag. În ceea ce priveşte numărul de semnături necesare pentru înregistrarea candidaturilor, USR scăderea acestuia la 0.5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimul scrutin.

Pentru alegerile parlamentare, USR propune scăderea pragului electoral de la 5% la 3% şi scăderea numărului de semnături necesare depunerii candidaturilor de la 1% din numărul celor înscrişi în listele electorale la 0.5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimele alegerile parlamentare.

Pentru alegerile europarlamentare, USR propune eliminarea pragului electoral şi înlocuirea sa cu „pragul natural”, coeficientul electoral, necesar pentru obţinerea unui singur loc, precum şi scăderea numărului de semnături de la 200.000 la 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European, în cazul partidelor şi scăderea numărului de semnături de la 100.000 la 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European, în cazul candidaţilor independenţi.

Pentru alegerea preşedintelui, se propune scăderea numărului de semnături de la 200.000 (1% în prezent) la 0.5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimul scrutin prezidenţial (aproximativ 57.765 semnături pentru o candidatură la viitoarele alegeri prezidenţiale).

„Deci 0,5 la sută nu din numărul de alegători prezenţi pe listele electorale, ci din numărul de voturi valabil exprimate la ultima rundă de alegeri, pentru că este nedrept ca acest număr de semnături să fie raportat la cei prezenţi pe listele electorale în condiţiile în care numărul celor care participă efectiv în alegeri este atât de mic”, a explicat Florina Presadă.

Ea consideră că măsurile propuse vor duce la o „reînnoire a clasei politice româneşti”, de care societatea are nevoie.

„Facem un apel către toate partidele pentru a sprijini aceste iniţiative”, a adăugat senatorul USR.

"Proiectele de legi introduse azi sunt doar începutul a ceea ce va fi cel mai amplu proiect de liberalizare a participării politice din România din ultimii 20 de ani. Ele vor fi urmate de o nouă lege a votului prin corespondenţă, de îmbunătăţiri ale reprezentării diasporei şi de o nouaă lege a finanţării partidelor", a declarat la rândul său deputatul USR Tudor Benga.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.