Polonia a lansat o campanie împotriva directorilor financiari ai companiilor care duc prea departe politicile de optimizare fiscală, pentru a creşte veniturile bugetare din impozitele pe profit cu o treime, transmite Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de stat Pawel Gruza, care timp de 15 ani a oferit consultanţă companiilor în domeniul optimizării fiscale, intenţionează să inverseze un declin de 30% al încasărilor statului din impozitele pe profiturile companiilor, produs în ultimul deceniu.

Readucerea acestor încasări la nivelul din 2008 ar adăuga anual peste 3,5 miliarde de dolari la veniturile bugetare.

Gruza a coordonat deja o creştere de 20% a încasărilor din TVA, în acest an, a redus deficitul bugetar şi a îmbunătăţit în acest fel credibilitatea guvernului pe piaţa financiară, pe fondul creşterii cheltuielilor pentru asigurările sociale.

”Trebuie să schimbăm obiceiurile directorilor financiari ai companiilor, care trebuie să înceapă să ia în considerare riscurile pe care le-au neglijat atunci când au aplicat schemele de optimizare fiscală. Era optimizirilor fiscale agresive s-a încheiat”, a spus Gruza, fost consultant la firma Ernst & Young.

Polonia a avut succes în combaterea fraudelor cu TVA în industrii precum distribuţia de carburanţi şi cea a electronicelor, dar încasările din impozitele pe profit, ca pondere în PIB, rămân la circa jumătate faţă de media din statele industrializate membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Guvernul condus de Partidul Dreptate şi Justiţie, acuzat de Uniunea Europeană să erodează sistemul legislativ, a câştigat alegerile în 2015 cu promisiunea de a obliga companiile, în special cele străine, să împartă mai mult din profitul lor cu cetăţenii polonezi.

Vicepremierul Mateusz Morawiecki a declarat luna trecută că intensificarea criticilor UE la adresa standardelor democratice reprezintă o reacţie la politica guvernului de patriotism economic.

În luna octombrie, Parlamentul de la Varşovia a modificat prevederile referitoare la impozitarea companiilor, pentru a limita riscul transferurilor excesive ale profiturilor în străinătate. Legislativul a impus o limită mai strică costului de finanţare de la companiile mamă din străinătate şi pentru licenţele vândute diviziilor din Polonia. Totodată, a fost limitată utilizarea entităţilor înregistrate în paradisuri fiscale şi a fost introdusă o nouă taxă pe veniturile obţinute de pe urma proprietăţilor imobiliare cu destinaţie comercială.

Noile reglementări au fost adoptate la un an după introducerea unei legi care permite fiscului să interpreteze reglementările cu mai multă flexibilitate, îm căutarea evazioniştilor. Au fost obţinute deja unele rezultate.

Impozitul real pe profit pentru cele 20 de companii membre ale indicelui bursier polonez WIG20 a crescut cu 4 puncte procentuale, la 24%, îm primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016, potrivit datelor obţinute de Bloomberg. Nivelul este peste impozitul pe profit de 19% datorat de companii, în condiţiile în care unele dintre acestea au plătit retroactiv impozite, pentru anii precedenţi, iar băncile au achitat taxe suplimentare impuse sectorului bancar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.