Şeful diplomaţiei americane Rex Tillerson a avertizat vineri cu privire la orice ”folosire a Libanului ca loc de conflict prin procură” (indirect), desemnându-l pe premierul libanez Saad Hariri drept un ”partener solid al Statelor Unite”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele Unite îndeamnă toate părţile, atât dinăuntrul (ţării) cât şi din afara Libanului, să respecte integritatea şi independenţa instituţiilor legitime ale Libanului”, a subliniat secretarul de Stat american.

”În acest sens, noi îl respectăm pe premierul libanez Saad Hariri în calitate de partener solid al Statelor Unite”, a adăugat Tllerson, citat într-un comunicat.

TILLERSON, ÎNGRIJORAT DE EPURAREA ANTICIRUPŢIE DIN ARABIA SAUDITĂ

Pe de altă parte, epurarea fără precedent din Arabia Saudită, în numele luptei împotriva corupţiei, a provocat ”îngrijorări” la Washington, la câteva zile după ce preşedintele Donald Trump şi-a exprimat susţinerea fără rezervă faţă de această operaţiune în forţă a aliatului saudit al Statelor Unite.

Peste 200 de persoane au fost arestate, pe 4 noiembrie, în cadrul unei epurări care a vizat prinţi, miniştri şi oameni de afaceri.

Operaţiunea a avut loc în urma înfiinţării unei comisii anticorupţie prezidate de tânărul prinţ moştenitor Mohammad ben Salman, care-şi consolidează puterea.

Personalităţile arestate - şi deţinute într-un loc neprecizat de autorităţi - urmează să fie judecate de un tribunal, potrivit procurorului general.

Şeful diplomaţiei americane Rex Tillerson a apreciat vineri că această epurare ridică ”unele îngrijorări”.

”Am vorbit cu ministrul Afacerilor Externe Adel al-Jubeir în vederea unor clarificări şi cred, pe baza acestei conversaţii, că intenţia este bună”, a declarat Tillerson în avionul care-l ducea la Danang, în Vietnam.

”Personal, eu cred că asta provoacă anumite îngrijorări, atât timp cât nu avem mai multe clarificări despre ceea ce se va întâmpla cu aceşti indivizi”, a adăugat el.

TRUMP: ”EI SUG SÂNGELE ŢĂRII”

Luni, preşedintele Trump şi-a exprimat susţinerea fără rezervă a acestor arestări.

Regele Salman şi prinţul moştenitor ”ştiu exact ce fac”, a scris el pe Twitter. ”Unii dintre cei pe care ei îi tratează dur «sug sângele» ţării de ani de zile!”, a adăugat el.

Această susţinere a preşedintelui american faţă de liderii saudiţi, în faţa Iranului, inamicul lor comun, îi îngrijorează pe unii observatori şi experţi din regiune, care o consideră drept un gest foarte hazardat.

De weekendul trecut, tonul a crescut şi mai mult între Teheran şi Riad.

În centrul acestor noi tensiuni se află soarta Libanului, dar şi a Yemenului, o ţară devastată de un conflict sângeros, în care cele două mari puteri regionale susţin tabere opuse.

Yemenul, o ţară din Peninsula Arabă printre cele mai sărace din lume, este teatrul celei mai dure crize umanitare din lume, potrivit ONU.

Arabia Saudită, care a lansat o campanie militară în această ţară împotriva rebelilor şiiţi huthi în martie 2015, a acuzat miercuri Iranul ”de agresiune directă”, în urma tirului - de către rebeli susţinuţi de Teheran - a unei rachete către aeroportul internaţional de la Riad.

În faţa riscurilor din zonă, preşedintele francez Emmanuel Macron a efectuat joi seara o vizită surpriză în Arabia Saudită, unde a discutat cu prinţul moştenitor.

”CEA MAI MARE FOAMETE”

Într-un comunicat, Palatul Elysée a subliniat că cei doi au ”discutat îndelung despre importanţa menţinerii stabilităţii regiunii, luptei împotriva terorismului şi mai ales acţionării în vederea păcii”.

Emmanuel Macron a "amintit importanţa pe care Franţa o acordă stabilităţii, securităţii, suveranităţii şi integrităţii Libanului”, al cărui premier Saad Hariri şi-a anunţat demisia pe 4 noiembrie, la Riad, la un an după ce a format un Guvern împreună cu Hezbollahul proiranian.

Riadul şi-a îndemnat săptămâna aceasta locuitorii să părăsească Libanul, dar şi Kuwaitul şi Bahrainul.

Cu privire la Yemen, preşedintele francez şi-”a subliniat îngrijorarea faţă de situaţia umanitară şi disponibilitatea de a facilita o ieşire din criza politică”, a adăugat preşedinţia franceză.

ONU este de asemenea îngrijorată de situaţia din Yemen, unde războiul s-a soldat, de peste doi ani, cu 8.500  de morţi şi aproximativ 58.600 de răniţi, dintre care cei mulţi sunt civili, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţi (OMS).

Secretarul general adjunct ONU însărcinat cu Afacerile umanitare Mark Lowcock a anunţat săptămâna aceasta că Yemenul riscă să se confrunte cu ”cea mai mare foamete” din ultimele decenii, în cazul menţinerii blocadei coaliţiei, un flagel care ar putea să facă ”milioane de victime”.

Blocada, impusă de peste doi ani, a fost consolidată săptămâna aceasta.

Consiliul de Securitate al ONU a subliniat, în urma unei reuniuni cu uşile închise, ”situaţia umanitară catastrofală” din această ţară şi ”importanţa păstrării tuturor porturilor şi aerporturilor din Yemen în stare de funcţionare”.

Coaliţia afirmă că blocada este temporară şi vizează să împiedice orice livrare de armament rebeilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.