Perioada de depunere a ofertelor la licitaţia organizată de Primăria Capitalei pentru cumpărarea a 400 de autobuze urbane Euro 6 s-a încheiat vineri. Patru companii au depus oferte, câştigătorul urmând să fie stabilit în termen de 25 de zile. Licitaţia iniţială, unde au depus oferte 15 companii, a fost lansată în 3 iulie, valoarea estimată a contractului fiind de peste 510 milioane de lei, însă oferta a fost anulată automat de SEAP din cauza unor "disfuncţionalităţi tehnice", aşa cum a anunţat ulterior PMB. Primăria arăta atunci că a notificat SEAP de prelungirea termenului pentru depunerea ofertelor, însă acesta nu a fost actualizat pe site din cauza "zilelor libere de Sf. Maria".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Perioada de depunere a ofertelor s-a închiat la ora 16.00, iar companiile care au depus oferte pentru achiziţionarea celor 400 de autobuze sunt KARSAN OTOMOTIV SANAYI VE TICARET A.S, MAN TRUCK&BUS AG, MERCEDES BENZ ROMANIA SRL şi OTOKAR EUROPE.

Potrivit municipalităţii, oferta câştigătoare va fi stabilită în termen de 25 de zile de la data limită de depunere a ofertelor, în confomitate cu legea 99/2016 privind achiziţiile sectoriale.

„Sper ca după ce comisia de evaluare va analiza, în termenul prevăzut de lege, ofertele depuse, să putem avea un câştigător al acestei licitaţii, să nu mai existe contestaţii nefondate, aşa cum s-a întâmplat la procedura anterioară, care, aşa cum a certificat Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), a fost întârziată absolut nejustificat. Mulţumesc pe această cale Guvernului care va sprijini îmbunătăţirea pachetului de legi privind achiziţiile publice, astfel încât proiecte naţionale sau locale de maximă importanţă pentru cetăţeni să nu mai fie blocate”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Licitaţia a fost iniţial suspendată ca urmare a contestaţiilor depuse la CNSC, procedura fiind reluată în  noiembrie.

Conform Primăriei Generale, au fost depuse 31 de solicitări de clarificări, 14 notificări prealabile şi 10 contestaţii.

CNSC a conexat toate contestaţiile depuse în cadrul acestei proceduri şi în data de 24 octombrie a emis o decizie, prin care a respins ca nefondate, în totalitate, un număr de 5 contestaţii, a respins ca inadmisibilă o contestaţie şi a admis în parte 4 contestaţii.

Astfel, din 92 de aspecte contestate, CNSC a dispus remedierea a 5 aspecte, astfel că, potrivit PMB, 94,5% din aspectele contestate au fost respinse.

Licitaţia pentru achiziţionarea a 400 de autobuze Euro 6, cu grad redus de poluare, a fost lansată în 3 iulie, valoarea estimată a contractului fiind de peste 510 milioane de lei. Primăria Capitalei anunţa, însă, în 17 august că va relua licitaţia privind cumpărarea unui număr de 400 de noi autobuze pentru transportul public, pentru că oferta iniţială a fost anulată automat de SEAP, din cauza unor "disfuncţionalităţi tehnice". Primăria arăta că a notificat SEAP de prelungirea termenului pentru depunerea ofertelor, însă acesta nu a fost actualizat pe site din cauza "zilelor libere de Sf. Maria".

Municipalitatea a spus atunci că în 8 august a publicat în SEAP şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) un anunţ de tip erată prin care termenul de depunere a ofertelor era prelungit până în data de 16 august, ora 16:00, dar, cu toate acestea, SEAP  a înştiinţat PMB că licitaţia a fost anulată automat încă din data de 14 august deoarece, "în afara de publicarea pe site a anunţului de prelungire a termenului, era necesară şi o operaţiune manuală de modificare a datei limită de depunere". PMB a explicat că instrucţiunea nu se regăseşte „clar explicată” în Manualul de utilizare al platformei SEAP pentru autorităţile contractante şi nu constituie o etapă obligatorie în derularea operaţiunilor de publicare a anunţurilor.

La licitaţia iniţială, au depus oferte 15 companii: SC ANADOLU AUTOMOBIL ROM SRL, EVW HOLDING SRL, BMC TRUCK AND BUS SA, MHS TRUCK AND BUS SRL, MERCEDES BENZ ROMANIA SRL, BRIARI`S IND SA, SC MLD GUNS SRL, MEGAROSA TRADE SRL, ECOPEL SRL, SOLARIS BUS&COACH SA, SC NERA CAROSERII SRL, SC BEST ACHIZITII SRL, KARSAN OTOMOTIV SANAYI VE TICARET AS, THOREB INFORMATION SYSTEMS, MAN TRUCK&BUS AG.

Conform caietului de sarcini, cele 400 de autobuze trebuie să aibă podea total coborâtă, 320 dintre acestea fiind din gama de 12 metri lungime, având trei uşi duble, 50 de autobuze din gama de 10 metri lungime, cu două uşi duble şi 30 de autobuze din gama de 18 metri cu patru uşi duble.

Noile mijloace de transport în comun vor fi dotate cu un sistem performant de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat, un sistem wi-fi de conectare gratuită şi sisteme de informare a călătorilor. Noile autobuze vor beneficia şi de facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi, precum rampă mecanică pentru persoanele care se deplasează cu cărucior şi difuzoare externe pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere.

O altă facilitate importantă pe care o vor avea noile mijloace de transport în comun va fi un sistem de comunicare performant, conectat în timp real cu instituţiile de intervenţie, Salvare, Pompieri, Jandarmerie, pentru un timp de reacţie foarte scurt în cazul unor incidente, dar şi comunicarea cu dispeceratul pentru transmiterea datelor legate de comerţul electronic de titluri de călătorie.

Autobuzele vor fi dotate şi cu sisteme de supraveghere video.

Mijloacele de transport în comun trebuie să fie fabricate de acelaşi producător, trebuie să fie omologate de către Registrul Auto Român, iar ofertantul trebuie să pună la dispoziţie poliţa RCA pentru toate, valabilă cel puţin şase luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.